Cum se bea un whisky adevărat

Data: 5/06/2019 | Autor: .

Dacă vrei să savurezi o băutură la justa ei valoare, să îi simţi aroma, parfumul dat de vechime, de modul în care a fost produsă, trebuie să urmezi câteva reguli esenţiale, asta dacă vrei o experienţă deplină, nu doar senzaţia oferită de aburii alcoolului.

Cum se bea un whisky adevărat? În primul rând ai nevoie de o băutură de calitate. Caută wisky-ul care să aibă o vechime de minim 5 ani.

Pentru a savura whisky-ul precum experţii, îţi trebuie apoi un pahar în formă de lalea, mai gros la bază și cu o gură mai strâmtă şi un pahar cu apă plată, neapărat la temperatura camerei. Forma permite concentrarea aromelor spre vârf.

Toarnă în pahar numai două degete de whisky şi roteşte-l puţin în aer să îi observi culoarea. Cu cât nuanţa este mai închisă, cu atât băutura ar trebui să fie mai veche. Există, bineînţeles, şi băuturi învechite în butoaie de Sherry, cu o culoare puternică, dar fără să fie foarte vechi.

Următorul pas este să îi observi corpolenţa. Înclină paharul în aşa fel încât băutura să atingă pereţii acestuia. Cu cât se păstrează mai mult pe pahar, cu atât este mai vechi.

Cum se bea un whisky adevărat? Urmează aprecierea aromei. Pentru asta trebuie să îi pui puţină apă plată în el, pentru a-i scădea tăria alcoolică şi a-i desprinde parfumul. Miroase băutura, în timp ce agiţi uşor paharul.

Abia apoi poţi gusta whisky-ul. Îi vei simţi tăria mai întâi în cerul gurii, iar apoi experienţa se va extinde. Cu cât aroma este mai intensă şi ţine mai mult, cu atât băutura este mai bună.

După ce ai învăţat arta degustării, vei simţi altfel băutura. Îţi garantăm asta. Vei uita, cu siguranţă, de wisky-ul băut cu cola, cu Red Bull, de cel cu multă gheaţă şi vei căuta să savurezi aromele, să deosebeşti băuturile în funcţie de calitatea lor.

1 comentariu

  • 06/06/2019, 10:10 lucian cheles says : raspunde

    Nu prea se pupa realitatea din fotografie cu ce spuneti voi in text,cred ca foto nu este potrivita in aceasta situatie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.