Cum vedeau oamenii anului 1900 lumea secolului XXI

Data: 9/09/2019 | Autor: .

Cum vedeau oamenii anului 1900 lumea secolului XXI

În anul 1900, oamenii trăiau cu gândul la un viitor măreț. Ajunși la cumpăna a două secole, săreau cu gândul peste încă un veac, încercând să-și imagineze cum va fi lumea în anul 2000, relatează GadgetReport.ro

In imaginatia lor, acea lume a viitorului era populata cu tot soiul de minuni tehnologice – un fel de reprezentari hiperbolizate a ceea ce cunosteau deja, progresul tehnologic din vremea lor indreptatindu-i sa spere ca, in anul 2000, zborul va fi la indemana oricui, că masinarii automatizate vor face multe dintre muncile grele ale omului, că vom calatori pe sub ocean la fel de simplu cum mergeau ei pe sosele si că o casa cu motor si roti, pe care s-o poti muta de colo-colo, asezand-o unde ti-o placea mai mult, va fi ceva ce-ar putea avea oricine. Ce s-a ales din aceste visuri?

Calauza noastra in mintea plina de fantezie a europenilor de la 1900 va fi un teanc de carti postale ilustrate vechi de un veac: cateva provin din Germania, fiind tiparite la initiativa fabricii de ciocolata Hildebrand, in scop publicitar; altele au fost realizate de desenatori francezi si editate cu prilejul marii Expozitii Universale de la Paris, din anul 1900.

Aceste expozitii erau, la acea vreme, cele mai de seama evenimente ale lumii occidentale. Erau prezentate aici inventii recente, inovatii, idei indraznete care prefigurau lumea demaine. Stiintele, arta, tehnologia se intreceau sa ofere viziunea unui prezent efervescent si creator si a unui viitor magnific pentru omenire. Iar aceste cartonase colorate erau un simptom, o manifestare a entuziasmului si incantarii cu care Europa intampina izbanzile prezentului si nadejdile viitorului.

Ce aflam privindu-le? De pilda, ca oamenii erau preocupati pana la obsesie de problema zborului, in asemenea masura incat puneau aripi tuturor: pompierilor si politistilor de trafic, contrabandistilor si vamesilor, postasului, pana si micilor strengari care adunau oua din cuiburile pasarilor (la 1900, starea lumii si a faunei nefiind aceeasi ca azi, aceasta indeletnicire – azi prohibita in tarile occidentale – era nu doar permisa, ci chiar incurajata, oarecum; era o indeletnicire specifica baietilor, care incercau sa-si faca niste colectii de oua cat mai bogate).

Continuarea aici.

Vameși anului 2000

 

Copii furând ouă de păsări

Pompierii anului 2000

 Plimbare cu zeppelinul

 

 Taxiuri spaţiale

 Curse de peşti

Scafandrii anului 2000

 Jurnal audio

Cinema la distanţă

Curaţenie automatizată

 Munca la fermă

La frizer in anul 2000

 Şcoala anului 2000

Casa mobilă a anului 2000

Gastronomia anului 2000

Tun pentru vreme buna