Dacia electrică devine realitate. Va fi lansată luna viitoare

Data: 19/02/2020 | Autor: .

Dacia electrică devină realitate. Va fi lansată luna viitoare

Confruntată cu o scădere semnificativă a vânzărilor în acest început de an și urmare a înăspririi standardelor auto privind emisiile poluante la nivel european, Dacia accelerează planurile de lansare a unor noi automobile. Dincolo de noile generații Dacia Logan 3 și Sandero, pe care le vom vedea în toamnă, la Salonul de la Paris, compania pregătește lansarea, mai devreme decât s-a estimat, a primului său model electric. Dacia electrică ar urma să poarte numele de Urban City, relatează GadgetReport.ro

Potrivit Dacia, modelul, catalogat de constructor drept „Urban City car’ , va fi ,,cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață”.

Dacia electrică va fi prezentată pe 3 martie la Geneva și va ajunge pe piață în 2021-2022.

Va fi un model de oraș, cu un preț sub 15.000 de euro, construit, cel mai probabil, pe platforma Renault Twingo, model a cărei nouă generație Twingo Z.E Renault o va lansa în acest an pe piață.

Nu este exclus, însă, ca Dacia electrică să împrumute mare parte din tehnologie de la Renault K-ZE, un model ceva mai ieftin pe care francezii l-au construit pentru piața chineză.

,, Dacia deschide un nou capitol al evoluției sale, abordând segmentul vehiculelor electrice! Standul mărcii va expune astfel, în premieră, un show-car 100% electric. O revoluție în gama Dacia, care profită de experiența de peste 10 ani a Grupului Renault în domeniul mobilității electrice’’ , afirmă compania.

Tot la Geneva, Dacia va prezenta și noua motorizare TCe 100 ECO-G, alături de  seria limitată Anniversaire, cu ocazia a 15 ani de prezență comercială în Europa.

CUM VA ARĂTA NOUA DACIA ELECTRICĂ

„Vom produce la Mioveni mașini hibride plug-in, mergem pas cu pas, nu vom merge din prima să facem un model 100% electric”, afirma, acum două luni, Christophe Dridi, șeful companiei. „Suntem parte a alianței și ne putem adapta rapid. Știți cât ne-a luat să facem Logan Stepway? Doar patru luni. Așa este lumea modernă, trebuie să fii agil, să te adaptezi la context foarte rapid”.

Despre specificațiile tehnice, oficial nu au fost prezentate detalii. Ne așteptăm însă, având în vedere că vorbim de o mașină mică, pentru oraș, la un motor electric de 35 kW (45 CP), cu o viteză maximă de 105 km/h și o autonomie de până la 270 km.

Renault K-ZE, modelul pe care constructorul îl are în China, dispune de un motor electric cu 45 de cai-putere, alimentat de o baterie cu capacitate de 26,8 kWh. Aceste cifre îi permit o autonomie de circa 270 de kilometri (calculată în concordanță cu standardul vechi NEDC).

Dacia electrică se va încărca, cel mai probabil, de la stații de încărcare prin porturi Type 2 (până la 22 kW) și CCS (până la 50 kW).

Dacia electrică va concura cu alte mașini din gama mică, precum Skoda Citigoe iV, Volkswagen e-up!, SEAT Mii EV, care au baterii de 35 kWh și al căror preț este semnificativ mai mare, de aprox. 20.000 euro.

Cel mai probabil, Dacia va oferi o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru baterie și motor, similară cu cea anunțată de toți producătorii de mașini electrice.

DACIA, SCĂDERE MASIVĂ DE VÂNZĂRI

Dacia este nevoită să facă pasul spre noile modele, Logan 3, Sandero și Dacia electrică în condițiile în care standardele de poluare s-au înăsprit foarte mult, iar compania nu va mai putea să vândă actualele modele.

Mai mult, vânzările Dacia au scăzut în ultima vreme, pe fondul reorientării clienților către mașini mai puțin poluante.

Înmatriculările de autoturisme Dacia au scăzut în Europa, în ianuarie, cu peste 31% faţă de ianuarie 2019, pe un fond general de reducere a înmatriculărilor, conform Asociaţiei constructorilor de automobile din România ACAROM.

Asociaţia constructorilor de automobile din România spune că scăderea este urmarea schimbărilor sistemelor de taxare a vehiculelor în 2020 anunţate de anumite state din UE, fapt ce a dus la creşterile de înmatriculări din decembrie 2019, dar şi ieşirii Marii Britanii din UE, înmatriculările aferente acestui stat nemaifiind luate în considerare la totalul UE.

„Anul acesta este foate important să avem grijă ce se întâmplă în piaţă, să luăm în calcul ce se întâmplă cu emisiile de CO2 şi să pre­gătim viitorul. La nivel european se esti­mează că vom avea o scădere. Acum în plus este difi­cil de cuantificat impactul Brexitului, a viru­su­lui Corona, a geopoliticului. Trebuie să rămâ­nem flexibili, atenţi, prudenţi şi să fim agili şi să ne adaptăm. Ce este sigur şi important pentru a fi agil trebuie să fii competitiv“, declara, recent, Christophe Dridi, directorul general şi preşe­dintele Auto­mobile Dacia.

Decizia Dacia vine și în contextul în care celălalt jucător major din piața românească, Ford, a lansat marți seară noul model Ford Puma, o mașină cu dotări de ultimă generație și un preț foarte bun. Detalii în materialul de mai jos.

 

Ford Puma, made in Romania. Imagini în premieră de la lansarea oficială  

Gadgetreport.ro relata, zilele trecute, că Dacia va lansa, în toamnă, la Salonul Auto de la Paris, cea de-a treia generație Dacia Logan.

Dacia Logan 3 era programată, initial, să fie lansată în 2019, împreună cu noul Sandero. Momentul a fost amânat pentru că a fost nevoie de schimbări semnificative la fabrica din Mioveni, pentru ca noile generații să treacă la a treia generație a platformei CMF-B, pe care au fost dezvoltate și modelele Renault Clio și Captur, dar și noul Juke.

Platforma CMF-B a fost necesară pentru a răspunde noilor standarde privind poluarea și a celor de siguranţă. Fără noua platformă, Dacia n-ar mai fi putut să vândă mașinile sale pe piața europeană.

Francezii au investit, în ultimele luni, câteva zeci de milioane de euro în retehnologizarea uzinei care ar urma ca, din acest an, să poată produce 406.000 autovehicule pe an, de la circa 350.000 în 2019.

Așa s-a ajuns ca lansarea comercială a noului model Dacia Logan 3 să fie amânată pentru toamna lui 2020, la opt ani după actuala generație.

Detalii in materialul de mai jos.

Cum va arăta noua Dacia Logan 3. Schimbările sunt spectaculoase