De ce se defecteaza aparatul foto daca e tinut in soare

Data: 17/07/2013 | Autor: .

aparat

Tot mai multi oameni isi cumpara aparate foto perfomante si evident ca multe dintre fotografiile pe care le fac sunt in natura. Dar expuse in plin soare aparatele se pot defecta. Despre motivele acestei probleme, dar si modurile de prevenire ne lamureste Radu Grozescu, profesor de fizica si fotograf profesionist, care preda si cursuri acreditate de fotografie in Bucuresti.

Radu Grozescu spune ca orice obiect negru, cum este si aparatul foto, lasat in soare, poate atinge usor o temperatura de 70 de grade Celsius sau chiar mai mult. Acest lucru determina dilatari diferite ale mecanicii si opticii aparatului. De asemenea este afectata si partea electronica, chiar daca aparatul nu este in functiune. Din aceste cauze pot sa apara probleme in functionarea corecta a camerei foto, afirma expertii Flanco

Temperaturile optime de operare a aparatelor foto sunt cuprinse intre 0 si 40 grade Celsius. O geanta sau un rucsac le va proteja, dar daca si acestea sunt de culoare inchisa si sunt tinute in soare (cum ar fi pe bancheta masinii sau pe plaja), atunci ele trebuie acoperite cu ceva deschis la culoare pentru a impiedica incalzirea excesiva. Radu Grozescu spune ca o simpla esarfa de nuanta deschisa pusa pe aparat foto sau pe geanta va conta mult.