Piramide in Romania? Misterul „guruietilor” de la Sona

Data: 22/07/2013 | Autor: .

Sona-piramida-gadgetreport

Pe malul drept al Oltului, la 5 kilometri de oraşul Făgăraş, într-un sat ca oricare altul, Şona, dăinuiesc de mii de ani nişte ridicături de pământ enorm de înalte, care seamănă foarte bine cu nişte piramide. Satul Şona se află în judeţul Braşov, la numai 5 kilometri de oraşul Făgăraş.

Până nu cu mulţi ani în urmă, ciudatele formaţiuni de pământ de la Şona au fost ştiute doar de localnici, întrucât ele nu sunt deloc promovate de autorităţile din zonă, deși reprezintă simbolul satului la marginea căruia se află. Au intrat în atenţia arheologilor şi specialiştilor dintr-o necesitate firească, după ce au fost vizitate de câţiva curioşi care doar din auzite, de la unul, de la altul, au aflat de existenţa misterioaselor ridicături de pământ, relateaza Financiarul.

Piramidele de la Şona sunt 8 movile înalte de până la 30 de metridispuse pe două şiruri şi, foarte interesant, sunt aşezate în ordinea înălţimii. Cele opt movile se văd de departe, dar numai după ce te apropii de ele îţi poţi da seama de dimensiunea lor impresionantă. Aşezarea perfectă a piramidelor pe două linii paralele a fost unul din punctele de plecare care au dat naştere la speculaţii.

Sona-piramida-gadgetreport1În timp ce unii istorici susţin că sub acestea ar fi îngropate căpătenii ale celţilor, care au ajuns în Transilvania cu mult timp înainte de venirea dacilor aici, alţi cercetători spun că formaţiunile de pământ aparţin dacilor, întrucât aici au fost găsite bucăţi de ceramică din vremea dacică, ce-i drept nu foarte multe. Originea celor opt movile de pământ rămâne un mister.

Tot aici, în apropierea bazei ridicăturilor impresionante, dacă se aşează un bol cu apă, aceasta capătă proprietăţi curative, iar carnea nu intră niciodată în putrefacţie. Localnicii sunt convinşi că e ceva cu locul acesta, spun ei, deoarece pământul din vârf are culoare gălbuie, iar cel de la bază este negru.