Descopera Delta Vacaresti. Un reportaj video & fotografii cu prima rezervație naturală din București

Descopera Delta Vacaresti. Un reportaj video & fotografii cu prima rezervație naturală din București

GadgetReport.ro va prezinta astazi, in premiera, un reportaj video cu una dintre cele mai fascinante zone ale capitalei, Delta Vacaresti. O rezervatie naturala de 190 de hectare, care a aparut pe locul pe locul unei foste mlastini, ce se dorea a fi un lac de acumulare a carui constructie a fost sistata dupa Revolutie.

Am filmat și fotografiat în Delta Vacaresti, un loc pe care va recomandam sa il vizitati, cu un Oppo Reno 3 Pro 5G, un telefon pe care il testam in cadrul programului Orange SmartPhone Tester, derulat de Orange.

Imaginile captate vin sa sustina calitatea excelenta a camerelor acestui telefon.

Camera quad de pe spate, de 48MP+8MP+13MP+2MP, ne-a surprins într-un mod foarte plăcut fiind, din punctul nostru de vedere, la nivelul celor de pe flagship-urile Huawei, mult lăudate pentru senzorii Leica.

Dincolo de calibrarea excelentă a culorilor, telefonul are un software ingenios care îți permite să faci zoom acționând o rotiță digitală, pe ecran.

Imaginile cu zoom sub bune până la 10X, însă la 20X deja pierd serios din calitate. Sunt însă mai bune, de exemplu, față de cele captate de telefoane cu mari pretenții, precum Samsung Galaxy S20 Ultra, cu faimosul său ultra-zoom.

Review Oppo Reno3 Pro 5G. Un telefon surprinzător de bun, la un preț imposibil

POVESTEA DELTEI VACARESTI

Groapa Vacaresti era dominată cu numai două decenii în urmă de Mănăstirea Văcărești, ctitorită de Nicolae Mavrocordat la anul 1724. Manastirea a fost transformată în închisoare pentru revoluționarii de la 1848.

Nicolae Ceaușescu ar fi dorit să construiască pe acest loc o sală polivalentă, de 18.000 de locuri sau un complex de cladiri pentru justitie.

Pentru că zona era mlăștinoasă, iar construcția unor clădiri necesita cheltuieli uriașe, s-a luat decizia de a fi transformată în lac de acumulare, ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița.

Ca și Lacul Morii, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor.

Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989, astfel că, în prezent, a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste.

Câtorva sute de familii li s-au demolat casele, li s-a luat terenul și s-a construit fără acte legale digul care înconjoară lacul. În decembrie 1989, deși casele fuseseră demolate, documentația de expropriere încă nu fusese aprobată de Nicolae Ceauseșcu.

Lacul Văcărești a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmbovița. Costurile pentru pomparea apei sunt foarte mari și, prin urmare, această soluție de aducere a apei din Dâmbovița este neviabilă.

Soluția tehnică ar fi ca apa să fie adusă gravitațional din râul Argeș, de la 27 de km de București, via Lacul Mihăilești.

În acest scop, au fost realizați 14 km de canal însă, după Revoluție, lucrările au fost abandonate.

UN PARC DE DISTRACAȚII

Potrivit Wikipedia, imediat după alegerile din 2000, Tony Mikhael, cetățean australian de origine libaneză, a propus guvernului PSD condus de Adrian Năstase construirea unui complex de agrement pe cuva lacului Văcărești, care urma să reunească un hipodrom, un teren de golf, un centru de conferințe, un centru expozițional, un hotel, o zonă rezidențială și câteva cazinouri.

După doi ani de „tras sfori” printre membrii guvernului Năstase, în octombrie 2002, Tony Mikhael câștiga licitația pentru proiect, iar la 23 ianuarie 2003 încheia contractul de concesiune a terenului, pe 49 de ani, redevența, de numai 0,28 dolari/mp/an, urmând să se plătească începând cu al patrulea an de la data semnării contractului, în ciuda faptului că, pentru terenurile din zona Văcărești, foștii proprietari intentaseră deja statului peste 100 de procese, multe dintre acestea ajungând și la Curtea Internațională de Justiție.

Proiectul nu s-a materializat, dar situația juridică a terenului a rămas în continuare neclarificată. Prin HG nr. 385/27 mai/2015, Statul Român redevine proprietar și administrator al zonei în condițiile în care firma SC Royal Romanian Corporation  SA deținută de Tony Michael nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, astfel că a intervenit rezilierea contractului, în conformitate cu prevederile statuate la art. XII din contractul de concesiune.

În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul, cunoscut în prezent și ca „Groapa Văcărești”, este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, ca păsări (inițial, 94 de specii), între care stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, animale acvatice ca șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil.

În anul 2014, au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra) specie protejată. Prezența acestui mamifer la Văcărești este un indicator al sănătății ecosistemului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 349/2016,  s-a declarat zona naturală „Acumulare Văcărești” ca parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești” și s-a instituit regimul de arie naturală protejată pentru zona naturală „Acumulare Văcărești”, acesta devenind primul parc natural urban din România și prima arie naturală protejată din municipiul București.