Review Oppo Reno3 Pro 5G. Un telefon surprinzător de bun, la un preț imposibil

Dacă vrei un smartphone de ultimă generație, noul Oppo Reno3 Pro 5G, un telefon abia lansat în România, poate fi o alternativă destul de bună. Are un preț destul de mare, de 3432 lei (la Orange), însă oferă un ecosistem software excelent și o experiență multi-media surprinzător de bună. Camerele foto&video sunt punctul său forte.

Am testat, în weekend, noul telefon Oppo Reno 3 Pro 5G pe plaja din Mamaia și, acum, după patru zile de teste intensive, putem spune că nu ne-a dezamăgit. Dimpotrivă, telefonul testat prin programul Orange Smartphone Tester, derulat de Orange, s-a descurcat ireproșabil, indiferent de condiții.

Trebuie spus, din start, că Oppo Reno3 Pro 5G nu concurează cu flagship-urile Samsung, iPhone sau Huawei. Este un telefon high-midrange care aduce mult cu Oppo Find X2 Lite însă care a primit un boost tehnologic, având, printre altele, 12 GB de RAM.

Telefonul arată bine din orice unghi îl privești și nu e deloc greu, chiar dacă e un 5G. Are doar 171 grame. Ne-a surprins chiar din momentul în care l-am scos din cutie, materialele folosite fiind unele de calitate. Nu ne așteptam, sincer, ca un telefon Oppo să fie atât de interesant.

 

Odată instalat, în câteva minute, procesorul Snapdragon 765G și cei 12 GB de RAM și-au arătat instant capabilitățile. Android-ul 10 se mișcă ireproșabil și, extrem de important, interfața software include și aplicațiile Google, de la Youtube la Gmail și Maps, un aspect important în condițiile în care unul dintre principalii săi rivali, Huawei, a pierdut acest ecosistem.

Ai preinstalate majoritatea aplicațiilor uzuale, inclusiv Netflix, iar experiența de instalare și gestiune este una optimă grație acestui procesor 5G și, mai ales, a celor 12 GB de RAM.

Android-ul rulează, practic, fără lag pe acest telefon, iar display-ul curbat AMOLED FHD+de 6,5 inchi (2400 x 1080 pixeli) reprezintă un atuu important. Este luminos, bine calibrat și, foarte interesant, este printre puținele ecrane din piață care vin cu o rată de refresh de 90 Hz. O facilitate foarte bună în jocuri și multimedia, acțiunea derulându-se lin și fără sacadări de imagine.

L-am folosit cu plăcere în jocuri dar mai ales pentru Youtube și filme, acest telefon descurcându-se foarte bine în orice aplicații multimedia. Un alt aspect relevant – are difuzoare stereo care se aud surprinzător de bine chiar dacă volumul din difuzorul de partea de jos este puțin mai tare decât cel de sus. Nu este ceva deranjant.

Căștile din cutie sunt, din păcate, o dezamăgire. Cu siguranță, dacă vei da peste 3000 de lei pe acest telefon sau 2000 lei cu abonamentul Orange Me 30, vei fi mai mult decât interesat să îți cumperi o pereche de căști Bluetooth sau unele pe fir, ceva mai de calitate.

Pe tot parcursul weekend-ului, am încărcat Oppo Reno3 Pro 5G doar o singură dată, dovadă că bateria ține destul de bine, mai mult de o zi. Asta pentru că are un sistem de management al resurselor foarte interesant care oprește aplicațiile din background atunci când nu sunt folosite și astfel reușește să scoată maximul din bateria de 4025 mAh.

Oppo afirmă că telefonul rezistă până la 30 de ore în 3G și 440 de ore în standby. Noi am obținut cam 18 ore în 4G și un standby maxim de 4 zile, ceea ce oricum este foarte bine.

Încărcarea este, de asemenea, destul de rapidă, la 30W, prin mufa USB Type C. Sunt alte modele care se încarcă mai rapid însă, dacă ești obișnuit să pui telefonul noaptea la încărcat, nu vei sesiza această diferență.

FOTOGRAFII ȘI FILMĂRI REUȘITE

Marele atuu al acestui telefon îl reprezintă modulul de camere. Camera quad de pe spate, de 48MP+8MP+13MP+2MP, ne-a surprins într-un mod foarte plăcut fiind, din punctul nostru de vedere, la nivelul celor de pe flagship-urile Huawei, mult lăudate pentru senzorii Leica.

Am fotografiat intens în acest weekend în toate condițiile, atât ziua, pe un soare arzător cât și seara, iar rezultatele sunt satisfăcătoare. Dincolo de calibrarea excelentă a culorilor, telefonul are un software ingenios care îți permite să faci zoom acționând o rotiță digitală, pe ecran.

Imaginile cu zoom sub bune până la 10X, însă la 20X deja pierd serios din calitate. Sunt însă mai bune, de exemplu, față de cele captate de telefoane cu mari pretenții, precum Samsung Galaxy S20 Ultra, cu faimosul său ultra-zoom.

Filmările ies, de asemenea, foarte bine, cu o stabilizare optimă și cu o acustică stereo surprizător de bună.

Oppo Reno3 Pro 5G reușește, pe ansamblu, să ofere o performanță surprinzător de bună, atât cu cele patru camere de pe spate cât și cu cea de selfie, de 32 MP f/2.4. Acesta din urmă nu focusează tot timpul dar, probabil, problema va fi rezolvată printr-un update de soft.

CUI SE ADRESEAZĂ ACEST TELEFON?

O întrebare bună. Oppo Reno3 Pro 5G este un smartphone surprinzător de bun, chiar dacă vine cu un procesor Snapdragon 765G care a primit multe critici în lumea specialiștilor.  Telefonul se descurcă absolut ok în orice scenariu, fie că îl folosești pentru browsing, chat sau jocuri, fie că te uiți la filme și faci poze și clipuri cu el.

N-avem ce să-i reproșăm în afară de preț care este unul destul de mare. Dacă era pe la 2000 de lei, era cu siguranță un best-buy. Un telefon 5G cu 12 GB de RAM, camere bune, ecran pe 90 Hz, ecosistemul Google, o autonomie optimă și mai ales un look cu iz premium ar fi convins destul de multă lume, bariera brandului puțin cunoscut românilor fiind ușor de trecut.

Așa însă, la prețul propus, îți vine să stai puțin pe gânduri și să mai cauți prin oferte. Poate un Xiaomi, un Motorola, un Samsung, opțiunile sunt numeroase. Un Redmi K30 5G, de exemplu, cu procesor similar, costă cu vreo 1200 lei mai puţin.

Să nu uităm însă că Oppo Reno3 Pro este un telefon 5G. Ceea ce constituie un avantaj. Alternativa o constituie, la acest nivel de preț, Samsung Galaxy S10 5G. Tu pe care l-ai alege?