Vodafone, sancționată pentru trimiterea de SMS-uri publicitare fără acordul clienților

Data: 15/06/2020 | Autor: .

Vodafone România a pierdut procesul în cazul unei amenzi aplicată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru transmiterea de SMS-uri comerciale fără acordul clienților, relatează Profit.ro

Mesajele text (SMS) au fost transmise de Vodafone România către un număr de 417.715 clienți, iar ANSPDCP afirmă că clienții companiei, cu abonament și cartelă preplătită, nu și-au exprimat, în prealabil, consimțământul expres pentru a primi asemenea comunicări.

„S-a stabilit că, în datele de 28.02.2018, 06.03.2018, 19.03.2018 și 03.04.2018 au fost transmise clienților Vodafone România mesaje text (SMS) cu următorul conținut „Bună! Îți oferim cadou 5GB trafic național, valabil 30 de zile; pentru aceasta te invităm să trimiți sms la 2713 cu textul DA, până la 06.04.2018. Astfel, îți exprimi acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a datelor de localizare. Doar așa vom putea să-ți trimitem oferte personalizate și în viitor, prin intermediul mesajelor scrise și electronice. Detalii privind modul de prelucrare a datelor aici http://goo.gl/Mmm1G2. Îți poți modifica oricând acordul prin apel la *567”, se arată în motivarea Tribunalului București.

„Clienții care au transmis SMS cu textul DA au fost marcați în baza de date a Vodafone România că și-au dat acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing și publicitate, inclusiv prin transmiterea de mesaje comerciale prin intermediul SMS și e-mail. În ceea ce privește detaliile privind modul de prelucrare a datelor care se regăseau la link-ul http://goo.gl/Mmm1G2 indicat în SMS-ul transmis clienților Vodafone, acestea se refereau la Termenii și condițiile pentru furnizarea serviciilor post-plătite pe care clienții persoane fizice le semnează la momentul încheierii contractului cu Vodafone Romania și Termenii și condițiile de utilizare a cartelei Vodafone și nu conțineau informații referitoare la modalitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal ca urmare a campaniei de transmitere a SMS-urilor”, scrie în motivarea deiciziei care menține amenda de 10.000 de lei aplicată de ANSPDCP.

„S-a recomandat petentei să ia măsuri pentru ștergerea din baza de date a consimțământului privind prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate a clienților către care s-au transmis SMS-uri în datele de 28.02.2018, 06.03.2018, 19.03.2018 și 03.04.2018 și obținerea unui consimțământ expres, informat, valabil exprimat, potrivit legislației în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal”, scrie în motivare.