Descoperire istorică în Bulgaria. Ce s-a aflat despre Homo Sapiens

Data: 12/05/2020 | Autor: .

Arheologii bulgari și germani au făcut o descoperire care vine să rescrie teoriile privind apariția speciei umane pe continentul european. Într-un sit din Peștera Bacho Kiro au descoperit mai multe oase care aparțin unor oameni care au trăit acum 46.940 de ani, relatează GadgetReport.ro

Bacho Kiro este cunoscut de mult timp ca fiind un depozit bogat de fosile paleolitice.

Într-o nouă lucrare, publicată în aceste zile, Frido Welker, cercetător la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționară din Germania, afirmă că a descoperit rămășițele unor Homo Sapiens care au trăit în peștera respectivă acum 45.820 – 43.650 de ani în urmă. Unele dintre rămășițe ar putea datea încă din acum 46.940 de ani.

„Majoritatea oaselor pleistocenului sunt atât de fragmentate încât, la prima vedere, este aproape imposibil de spus ce specie de animale reprezintă”, a declarat acesta.

Folosind o tehnică de spectrometrie de masă numită ZooMS, pentru a găsi secvențe de proteine ​​care se potrivesc cu H. sapiens din sute de fragmente osoase și de dinți neidentificate, cercetătorii au obținut cinci accesări care datează din paleoliticul inițial superior.

Folosind o combinație de metode care includ atât datarea radiocarbonului, cât și secvențializarea ADN-ului mitocondrial pentru a estima vârsta fosilelor, cercetătorii au descoperit, cu uimire, că fragmentele osoase sunt cele mai vechi descoperite vreoadă în Europa.

Pe lângă rămășițele umane, cercetătorii au descoperit și o gamă uriașă de unelte din piatră, împreună cu artefacte osoase de la 23 de specii de animale, inclusiv pandantive făcute din dinții urșilor de peșteră, similare cu cele folosite de Neandertali.

010 bacho kiro 2

,,Este o dovadă că între Homo Sapiens și neandertali a existat o conexiune directă, transmisă prin obiceiuri, prin credințe, prin misticism. Cercetările noastre sunt încă la început însă vin să dovedească că viața umană pe continentul european există de mai mult timp decât se credea inițial’’, a declarat expertul.

Homo sapiens (Latină: „Omul înțelept” sau „Omul inteligent”) este denumirea științifică pentru singura specie umană existentă. Specii dispărute din genul Homo includ Homo erectus, existent în urmă cu aproximativ 1,8 până la 0,1 milioane de ani în urmă, și o serie de alte specii (considerate de unii subspecii de H. sapiens sau de H. erectus). H. sapiens idaltu (2003) a fost propusă să fie definită ca o subspecie dispărută al lui H. sapiens.

Vârsta speciației H. sapiens din strămoșul H. erectus (sau o specie intermediară precum Homo antecessor) se estimează că a avut loc cu aproximativ 300.000 de ani în urmă. Este cunoscut faptul că încrucișarea arhaică a avut loc atât în Africa cât și în Eurasia, între aproximativ 100.000 și 30.000 de ani în urmă.

În anumite contexte, termenul oameni moderni din punct de vedere anatomic este folosit pentru a distinge H. sapiens ca având o anatomie compatibilă cu gama de fenotipuri văzute la omul contemporan din varietatea de oameni arhaici dispăruți. Acest lucru este util în special pentru perioadele și regiunile în care au coexistat oameni anatomici moderni și arhaici, de ex. în Europa paleolitică.