Obezitatea, tratată printr-o terapie genetică cu Follistatina

Data: 12/05/2020 | Autor: .

Un nou studiu științific, condus de oamenii de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis, arată că prin terapia genetică, obezitatea poate fi învinsă. Testele efectuate pe șoareci au arătat că aceștia pot slăbi printr-un tratament cu follistanină, relatează GadgetReport.ro

Follistatina, o proteină existentă în aproape toate țesuturile animale, a fost descoperită la sfârșitul anilor ’80.

Cercetată inițial pentru rolul său de hormon reproductiv, folistatina a fost ulterior determinată drept un element semnificativ care influențează o serie de procese celulare, inclusiv proliferarea musculară.

Studiile pe animale au demonstrat că terapiile genetice concepute pentru a amplifica nivelul de follistatină pot contracara anumite boli musculare degenerative.

Noua cercetare a examinat dacă acest tip de terapie ar putea ajuta la tratarea osteoartritei, prin creșterea masei musculare și reducerea inflamațiilor metabolice legate de obezitate.

Sestrina. Proteina care poate rezolva problema obezității

„Obezitatea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteoartrită”, explică Farshid Guilak, autorul principal al cercetării.

Studiul a implicat un număr de șoareci care au primit un singur tratament de terapie genetică conceput pentru a îmbunătăți nivelul de follistatină.

Animalele au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și a fost observată evoluția osteoartritei cu leziuni post-articulare.

Guilak descrie rezultatele ulterioare ca fiind „profunde”, animalele construind masa musculară fără să câștige greutate suplimentară, în ciuda faptului că au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi.

Dovedit științific: Mirosul ne poate influența greutatea, acumularea de grăsimi în organism

Terapia a atenuat în special degenerarea cartilajului, inflamația sinovială și remodelarea osoasă legată de leziuni articulare și osteoartrită.

„Am identificat astfel o modalitate de a folosi terapia genetică pentru a crește masa musculară”, spune Guilak. „Faptul că a avut un efect profund la șoareci ne dă speranțe că, în viitor, am putea efectua un astfel de terapie și pe oameni. O abordare similară poate fi eficientă împotriva artritei, în special în cazurile de obezitate morbidă.”, a mai spus acesta.

Obezitatea, o cauză semnificativă pentru apariția cancerului

Această nouă cercetare sugerează că terapia genetică cu follistatină generează o serie de efecte multifactoriale, care nu doar influențează masa musculară, ci și activitățile metabolice care pot contracara într-un fel aporturile calorice în dietele bogate în grăsimi.

„O terapie de acest tip, pentru oameni, ar putea dura ani de zile să fie dezvoltată, dar suntem încântați de perspective”, conchide Guilak.

Noua cercetare a fost publicată în revista Science Advances

Dovedit ştiinţific: Cum rezistăm tentaţiilor culinare, fără să ne îngrăşăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.