Misterul apariției vieții pe Pământ, decriptat. Descoperirea din craterul Yarrabubba

Data: 13/05/2020 | Autor: .

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Curtin din Australia spun că au găsit un posibil răspuns la apariția vieții pe Pământ. Descoperirea au făcut-o în timp ce investigau craterul Yarrabubba, din vestul Australiei, cel mai vechi crater terestru format ca urmare a impactului cu un meteorit, relatează GadgetReport.ro

,,Avem cunoştinţe despre acest crater de aproape 20 de ani, dar nimeni nu a realizat până acum că era cel mai vechi”, a afirmat Aaron Cavosie, geochemist în cadrul universităţii mai sus menţionate şi unul dintre autorii cercetării, publicate în Nature Communications.

Meteoritul a lovit Pământul, acum mai bine de 2 miliarde de ani. ,, Am folosit o microsondă ionică de înaltă rezoluţie sensibilă, care a detectat microparticulele de minerale care încă „păstrează” şocul impactului. În urma investigării acestor probe, am ajuns la concluzia că acesta are o vârstă de 2,229 miliarde de ani’’, a declarat cercetătorul.

Craterul, al cărei diametru este, în prezent, de aproape 70 de kilometri, este creditat, astfel, ca fiind leagănul vieții pe Pământ.

 

Cercetătorii au găsit dovezi că viața pe Pământ a apărut acum 3,5 miliarde de ani

„În momentul în care unda de şoc a trecut prin roci, ele s-au comprimat precum un arc. În momentul în care s-au eliberat, s-au încălzit instant, ajungând la temperaturi mai mari decât cele regăsite într-un vulcan. Acest lucru a făcut ca anumite roci din centrul zonei de impact să se vaporizeze, în timp ce altele s-au topit la temperaturi de aproape 2.000 de grade Celsius”, a precizat geochimistul Aaron Cavosie.

Descoperire științifică – fragmentele unui meteorit mai vechi decât Soarele și Pământul

 

Autorii studiului au calculat că, în urma impactului, s-au împrăştiat în atmosferă între 87 şi 5.000 de trilioane de kilograme de vapori de apă. Cum apa este un gaz cu efect de seră eficient, ar fi ajutat la modificarea climei şi a dezgheţat planeta.

,,Craterul a apărut la finalul perioadei glaciare, în care atmosfera şi oceanele s-au transformat şi au devenit mai oxigenate şi când rocile de pe multe continente au înregistrat condiţii glaciare. Practic s-au creat condițiile ideale pentru apariția vieții pe Pământ”,  a declarat Christopher Kirkland, specialist în planetologie în cadrul Universităţii Curtin, un alt autor al studiului.

Creatura care nu se încadrează în nicio specie de pe Pământ

Noul Pământ? „TOI 700 d”, o nouă planetă potential locuibilă, descoperită de cercetătorii NASA