Noul Pământ? „TOI 700 d”, o nouă planetă potential locuibilă, descoperită de cercetătorii NASA

Data: 29/01/2020 | Autor: .

Noul Pământ? "TOI 700 d", o nouă planetă potential locuibilă, descoperită de cercetătorii NASACercetătorii de la NASA au descoperit o nouă planetă potențial locuibilă, puțin mai mare decât Terra. „TOI 700 d” se află la ,,numai’’ 100 de ani lumină de sistemul nostru solar, relatează GadgetReport.ro

„TOI 700 d” a fost descoperită de satelitul TESS, al NASA, iar primele detalii au fost prezentate de specialiștii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA la reuniunea anuală a Societății Astronomice Americane din Honolulu, Hawaii.

Inițial, Satelitul de monitorizare a exoplanetelor în tranziţie (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS) a clasificat greșit steaua, ceea ce înseamnă că planetele care o orbitează au părut mai mari și mai calde decât erau de fapt. Dar mai mulți astronomi amatori, inclusiv un elev de liceu – care lucrează cu membrii echipei TESS – au identificat eroarea.

,,După ce am corectat parametrii stelei, dimensiunile planetelor au fost reduse și ne-am dat seama că era cam de dimensiunea Pământului și că era aflată în zona potențial locuibilă”, a spus Emily Gilbert, studentă la Universitatea din Chicago.

Descoperirea a fost confirmată ulterior cu ajutorul telescopului spațial Spitzer.

Alte câteva planete similare au fost descoperite anterior, în special cu ajutorul telescopului spațial Kepler, dar aceasta este prima descoperită de TESS, care a fost lansat în 2018.

TESS se stabilizează pe o zonă a cerului pentru a detecta dacă obiectele – planetele – trec prin fața stelelor, ceea ce determină o scădere temporară a luminozității astrelor. Acest lucru permite TESS să deducă prezența unei planete, dimensiunea și orbita acesteia.

Steaua TOI 700 este una de mici dimensiuni, aproximativ 40% din cea a Soarelui și de două ori mai rece.
Cercetătorii nu au stabilit încă din ce este formată planeta TOI d și nici care este compoziția atmosferică și temperatura de la suprafață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.