Descoperire științifică – fragmentele unui meteorit mai vechi decât Soarele și Pământul

Data: 14/01/2020 | Autor: .

Descoperire științifică – fragmentele unui meteorit mai vechi decât Soarele și PământulCercetătorii din Australia au descoperit cel mai vechi material de pe Pământ, mai vechi chiar și decât planeta în sine. Este vorba de resturile unui meteorit care a căzut în Australia și care au o vechime de 5 – 7 miliarde de ani, relatează GadgetReport.ro

În 1969, o minge de foc a fost văzută explodând pe cer în apropiere de Murchison, Victoria, Australia. Fragmentele meteoritului au fost găsite pe o suprafață de peste 13 km pătrați.

Roca spațială recuperată din Murchison a ajuns în laboratoarele cercetărilor australieni care au obținut rezultate fascinante, inclusiv elemente esențiale pentru apariția vieții.

Experții au reușit să dovedească că fragmentele de meteorit adăpostesc ,,particule presolare’’, din carbură de soliciu, mai vechi decât Soarele. Vârsta lor exactă nu fusese determinată până acum.

În cadrul unui nou experiment, despre care puteți citi în detaliu AICI, cercetătorii au măsurat cât timp au fost expuse aceste particule presolare la razele cosmice, pentru a încerca să le afle vechimea.

Rezultatele au fost de-a dreptul bulversante, fragmentele de rocă fiind datate acum 5,5 miliarde de ani. Spre comparație, Soarele s-a format acum 4,6 miliarde de ani, iar Pământul acum 4.5 miliarde de ani.

Potrivit cercetătorilor, această constatare sugerează că galaxia noastră a trecut printr-o perioadă de formare stelară intensă acum 5,5-7 miliarde de ani.