Pas uriaș în crearea vieții artificiale. Au apărut xenoboții, primii roboți cu celule vii

Data: 15/01/2020 | Autor: .

xenoboții xenoboti

Cercetătorii de la Universitatea Vermont și de la Tufts University au creat primii roboți vii din lume. În esență, xenoboții includ celule prelevate de la broaște și sunt complet programabili. Este un pas istoric în lumea tehnologiei, relatează GadgetReport.ro

Noii roboți vii, cunoscuți sub numele de xenoboți, după speciile de broască Xenopus laevis din care au fost preluate inițial celulele, sunt realizați din celule ale pielii și inimii prelevate din embrioni de broască, asamblate în forme stabile concepute de un supercomputer Deep Green și dezvoltate într-un vas Petri.

Celulele pielii lucrează pentru a le oferi micilor roboți o formă care seamănă cu un microorganism cu patru „picioare”, în timp ce celulele inimii le asigură mișcarea.

„Xenoboții sunt primele mașini vii din lume’’, afirmă Joshua Bongard, unul dintre dezvoltatorii proiectului. „Nu vorbim de un robot tradițional și nici de o specie nouă de animale. Este o clasă nouă, xenoboții: un organism viu și programabil.”, a mai spus acesta.

Fiecare robot cu o lungime de 1 mm (0.04 in). Testele au arătat că organismele sunt capabile să se miște în mediul lor timp de câteva săptămâni, folosind energia embrionară stocată. În grupuri, xenoboții tind să înoate în cercuri și chiar să împingă peleții în centrul spațiului.

xenoboții ?url=https%3A%2F%2Fassets

S-ar putea să nu pară atât de impresionant, dar experții spun că această tehnologie este o dovadă că ideea unor mașini vii, reprogramabile, este posibilă.

„Ne putem imagina multe aplicații utile ale acestor roboți vii pe care alte mașini nu le pot face, de la adunarea microplasticului în oceane la funcții medicale”, spune Michael Levin, unul dintre autorii studiului.

Cert este că xenobotii reprezintă o nouă etapă în crearea vieții artificiale. Deja, oamenii de știință au conceput și creat bacterii sintetice , organisme semi-sintetice embrioni artificiali care nu necesită spermă și ouă, și roboți construiți din celule de la șobolani. Însă acest proiect marchează, în premieră, dezvoltarea unor noi mașini biologice folosind forme care nu apar în natură.

xenoboții ?url=https%3A%2F%2Fassets

Cercetarea a fost publicată în revista PNAS . 

Become a Patron!
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.