Dovedit ştiinţific: Două cafele pe zi scad riscul de ciroză

Data: 25/02/2016 | Autor: .

Dovedit ştiinţific: Două cafele pe zi scad riscul de ciroză Cine bea două cafele zilnic are mai mici şanse să se îmbolnăvească. Riscul de ciroză hepatică, de exemplu, scade în cazul acestora cu 44%, arată datele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Southampton, citat de GadgetReport.ro

La studiu au participat 432.133 de oameni, acesta fiind una dintre cele mai vaste investigaţii medicale realizate în ultimii ani. „Ciroza poate fi fatală, şi nu există un tratament pentru aceasta, însă o putem preveni şi începem să înţelegem tot mai bine care sunt factorii inhibatorii”, a declarat Oliver Kennedy, coordonatorul studiului, în revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

În cadrul studiului, cercetătorii au investigat peste 1990 de cazuri de ciroză şi le-au coroborat cu obiceiurile de consum. Au descoperit, astfel, că cei care beau frecvent cafea au fost mai puţin predispuşi la apariţia bolilor de ficat.

ce face cofeina

Studiul a arătat, astfel, că cafeaua poate inhiba dezvoltarea afecţiunilor hepatice, prin efectele sale anti-oxidante şi anti-inflamatorii.

Cercetătorii nu au reuşit însă să distingă între diferitele tipuri de cafea sau metode de preparare, în cautarea celei mai eficace pentru a preveni ciorezele.

Datele statistice arată că, anual, peste 1 milion de oameni mor din cauza cirozei, boală datorată consumului excesiv de alcool, hepatitelor, diabetului şi obiceiurilor de consum extreme, corelate în primul rând cu obezitatea.

Cercetătorii au atras atenţia că, chiar dacă bei cafea, asta nu înseamnă că riscurile sunt eliminate şi că, de exemplu, consumul de alcool trebuie redus la limitele la care ficatul poate să-l absoarbă.

Cafeaua mai este cunoscută şi pentru efectele asupra activităţii cardiace, reducerii riscului de cancer de piele şi a diabetului.

Un infografic privind efectele cafelei vedeţi în fotografia alăturată.