Dovedit ştiinţific: De ce dorm pisicile atât de mult

Data: 13/10/2017 | Autor: .

Dovedit ştiinţific: De ce dorm pisicile atât de mult

Felinele dorm, de regula, între 13 şi 16 ore pe zi. Care este motivul pentru care au nevoie de atât de multă odihnă? Expertul Abigail Tucker, autorul lucrării „The Lion in the Living Room” are o explicaţie extrem de interesantă, relatează GadgetReport.ro

Potrivit expertului, deşi timpul dedicat somnului diferă de la o pisică la alta, în funcţie de vârstă şi de personalitate, felinele dorm, de regulă, între 13 si 16 ore pe zi. Doar liliecii şi oposumii dorm mai mult, aproape 20 de ore pe zi.

„Totul are legătură cu instinctul de predător. Dacă, de exemplu, ierbivorele pasc ore întregi până îşi umplu stomacul cu suficienta mâncare, în cazul felinelor, vânătoarea le oferă un timp foarte scurt în care îşi atacă şi îşi devorează victima. Acest comportament s-a transmis şi pisicilor domestice, astfel că acestea îşi pot petrece cea mai mare parte a zilei dormind, precum leii”, a explicat Abigail Tucker.

O altă caracteristică a felinelor este faptul că sunt animale crepusculare, fiind mai active la apus şi în zori. În timpul zilei, se odihnesc, iar noaptea devin active.

„Pe de altă parte, multe pisici, mai ales cele de apartament, dorm mai degrabă de plictiseală, neavând nimic care să le stimuleze, precum cele crescute la curte”, a mai spus aceasta.

Studiile arată somnul pisicilor are două faze: REM (Rapid eye movement) – caracterizat prin miscarea rapida a ochilor, cand apar si visele, si somnul non-REM (NREM) sau somnul adanc.

In timpul somnului NREM, organismul pisicii se reface. Oasele cresc, muschii se dezvolta. Sistemul imunitar se intareste. 60% din somnul unei pisici este somn REM, de trei ori mai putin decat la oameni.

Potrivit expertului, atunci când doarme, pisica trebuie să aibă propriul culcuş. „Felinele au nevoie de spaţiul lor, acolo unde pot avea un somn mai bun. Dacă îi veţi face o cuşcă specială, chiar şi o cutie, pisica va fi mult mai mulţumită decât dacă o ţineţi în pat”, a mai spus expertul.

De ce dorm pisicile atât de mult aflaţi şi din clipul video de mai jos, realizat de GadgetReport.ro