Experimentul Tesla! Hackerii au pus ochii pe maşinile inteligente

Data: 27/12/2015 | Autor: .

Tesla-Model-S-hackeri

De ce să mai conduci tu maşina când o poate face foarte bine computerul de bord? De ce să nu ai la bord echivalentul mobil al unei tablete de ultimă generaţie, capabilă să analizeze evoluţia automobilului şi să îţi dea sfaturi în privinţa condusului? Cam aşa arată viitorul în industria auto. Numai că, atunci când vorbim de o maşina cu şofer automat, există şi multe pericole.

Noua modă în industria auto este conectarea automobilelor la computere capabile să preia mare parte din sarcinile şoferului. Numai că, dupa cum a demonstrat Nitesh Dhanjani, un reputat specialist în securitate, noile modele de smart-car-uri, precum Tesla, pot foarte uşor să devină ţinta hackerilor.

Potrivit acestuia, software-ul instalat pe aceste automobile are numeroase breşe de securitate care pot fi exploatate foarte uşor de hackeri, în aşa fel încât să le controleze de la distanţă.

Hackerii pot, printre altele, să deschidă foarte uşor maşina, folosindu-se de comenzi transmise prin internet. Asta doar prin simpla spargere a parolelor folosite de clienţii Tesla.

“Să ai o maşină de 100.000 de dolari şi să ai o parolă de 6 caractere este o mare problemă”, a declarat specialistul în securitate cibernetică.

Potrivit expertului, dincolo de deschiderea maşinii, hackerii pot afecta sistemul GPS şi pot fura toate datele existente în dispozitivele mobile conectate la automobil, de la telefoane la tablete şi carduri bancare inteligente.