Yamazaki Single Malt Sherry Cask. Secretele celui mai bun whisky din lume

Data: 22/08/2016 | Autor: .

Yamazaki Single Malt Sherry Cask cel mai bun wisky

Atunci când auzim de whisky, asociem, invariabil, această băutură cu mărcile consacrate, americane sau scoţiene. Potrivit experţilor, cel mai bun wisky din lume vine însă tocmai din Japonia. Aţi auzit vreodată de Yamazaki Single Malt Sherry Cask?

Potrivit ghidului Jim Murray Whisky Bible, marca japoneză îşi datorează succesul exploatării iscusite a climei si apei, butoaielor speciale si constiintei clare a gustului pentru rafinament al japonezilor.

Yamazaki Single Malt Sherry Cask wiskyAmplasata la poalele unor dealuri impadurite din apropierea vechii capitale japoneze Kyoto, distileria de whisky Yamazaki are in pivnitele sale 2000 de butoaie care degaja un impetuos miros de whisky matur, respirand ca anotimpurile pentru a produce o aroma laudata de ghidul Jim Murray Whisky Bible ca fiind „aproape indescriptibil de geniala”.

Verile calde contribuie si ele la aroma complexa si profunda a acestui Yamazaki Single Malt Sherry Cask care a surclasat peste 1000 de marci pretendente la titlul de cel mai bun whisky din lume.

Luata de la izvoarele unui oras din apropiere, apa utilizata de distileria Yamazaki este pretuita pentru continutul sau mineral si carcaterul ”soft”, iar maturarea whisky-ului Yamazaki Single Malt Sherry Cask se produce in butoaie din lemn de stejar speciale, lucrate artizanal in nordul Spaniei.

Popularitatea whisky-ului era modesta in Japonia la inceputul secolului XX, incepand sa creasca dupa ce Masataka Taketsuru, fiul unui producator al bauturii traditionale japoneze ‘sake’, intors din Scotia in 1918, a construit prima distilerie a tarii la Yamazaki, cinci ani mai tarziu.

Vremurile bune ale whisky-ului au fost in anii ’80 cand bautura amestecata cu apa devenise o parte indispensabila a culturii afacerilor. Insa vanzarile au scazut odata cu reculul economiei din anii ’90, japonezii optand pentru bere si bauturile spirtoase tari.

Din anul 2000 cererea a revenit, pe seama dobandirii gustului pentru cockteiluri pe baza de whisky si laudelor internationale aduse whisky-ului japonez. La aceasta a contribuit si difuzarea de catre postul public de televiziune NHK a unui film de televiziune inspirat de viata lui Taketsuru si a sotiei sale scotiene.