FBI şi CIA: Nu folosiţi telefoane Huawei şi ZTE

Data: 15/02/2018 | Autor: .

FBI şi CIA: Nu folosiţi telefoane Huawei şi ZTE

Şefii a şase servicii de informaţii din SUA, printre care FBI, CIA şi NSA, afirmă că americanii n-ar trebui să folosească smartphone-urile produse de chinezii de la Huawei şi ZTE pe motiv că aceste dispozitive îşi spionează utilizatorii. Anunţul, fără precedent în industria telecom, a declanşat un val de controverse în toată lumea, relatează GadgetReport.ro

Compania chineză Huawei a încercat, fără succes, în ultima perioadă, să îşi extindă semnificativ prezenţa pe piaţa americană prin intermediul unor discuţii cu doi mari operatori telecom, Verizon şi AT&T. Afacerea a căzut după ce politicienii americani ar fi intervenit la cei doi operatori de telefonie, relatează presa internaţională.

Huawei intenţiona să promoveze puternic în SUA noul phablet Mate10 Pro şi, speculează experţii, această campanie ar fi putut afecta vânzările iPhone. Unii specialişti cred că la mijloc ar fi chiar lobby-ul agresiv făcut de Apple pentru a-şi proteja cota de piaţă.

Şeful FBI, Chris Wray, a declarat că Guvernul nu trebuie să lase o companie sau o entitate care nu împărtăşeşte valorile democratice ale Statelor Unite să dobândească o poziţie puternică pe piaţa de telecomunicaţii, pe care să o folosească apoi pentru acţiuni de spionaj.

Autorităţile americane acuză Huawei, al treilea cel mai mare jucător global de pe piaţa de smartphone-uri după Samsung şi Apple, de legături strânse cu guvernul comunist de la Beijing şi cu serviciile de informaţii chineze.

Potrivit The Verge, mai mulţi parlamentari americani lucrează la o lege care ar urma să interzică funcţionarilor statului, de la administraţie până la armată, să folosească dispozitive Huawei şi ZTE.

Nici şefii serviciilor secrete şi nici parlamentarii înscrişi în corul anti-chinezi n-au prezentat însă dovezi concrete privind modul în care Huawei şi ZTE şi-ar spiona utilizatorii, prin intermediul telefoanelor mobile.

În esenţă,  americanilor le e teamă că producătorii chinezi ar putea pune mâna pe datele confidenţiale ale clienţilor şi că, dacă printre aceştia s-ar afla militari, funcţionari publici sau alţi responabili din sectoarele cheie ale economiei, chinezii ar putea afla informaţii cu caracter strategic. Asta mai cu seamă că telefoanele moderne, dincolo de furtul datelor precum parolele, email-urile şi accesările online, sunt capabile să înregistreze video şi audio fără ca utilizatorul să ştie acest lucru.

Cert este că Huawei cucereşte pas cu pas piaţa americană, vânzările de smartphone-uri fără contract, în magazine, înregistrând creşteri semnificative.

Un purtător de cuvânt, citat de CNBC, a declarat că „Huawei se bucură de încrederea guvernelor şi clienţilor din 170 de ţări şi nu presupune riscuri informatice mai mari decât orice alt producător”.