Hawking: Se deschide calea unei noi forme de a privi Universul

galaxie

Descoperirea undelor grativaţionale, anunţată ieri de oamenii de ştiinţă americani, poate revoluționa astronomia, afirmă celebrul fizician britanic Stephen Hawking. Momentul este considerat unul istoric, capabil să deschidă calea ”unei noi forme de a privi Universul”, a afirmat acesta, potrivit BBC.

„Detectarea undelor grativaţionale, semnalele lăsate de marile cataclisme din Univers, constituie prima dovadă a unui sistem binar de găuri negre și prima observație a unor găuri negre în fuziune”, a explicat Stephen Hawking.

stephen-hawking”În afară de faptul că se confirmă Teoria Relativității Generale, putem spera să vedem găurile negre de-a lungul istoriei Universului. Am putea vedea chiar și vestigiile Universului primordial, în timpul Big Bang-ului” grație undelor gravitaționale, a estimat expertul.

Detectarea undelor gravitaționale – ultima dintre predicțiile făcute de Albert Einstein în Teoria Relativității Generale, din 1916, a fost confirmată de către oamenii de știință din cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Undele gravitaționale sunt fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde, cu viteza luminii.

David Reitze, directorul executiv al Laboratorului LIGO Caltech, a declarat că descoperirea deschide o nouă eră pentru discipline precum fizica sau astronomia.

„Ținând cont de faptul că undele gravitaționale nu interacționează direct cu materia (spre deosebire de radiația electromagnetică, spre exemplu), ele se propagă prin Univers nestingherite și pot oferi o imagine de ansamblu asupra întregului cosmos”, a afirmat expertul.

Astfel de unde „ar trebui să transporte informația nealterată cu privire la originea lor, spre deosebire de radiația electromagnetică care este distorsionată de-a lungul distanțelor de milioane de ani lumină pe care le străbate prin spațiu”

„Anunțul făcut de echipa LIGO desemnează una dintre cele mai mari descoperiri științifice realizate în ultimii 50 de ani”, a comentat fizicianul Saul Teukolsky, de la Universitatea Cornell.