Imagini document cu ,,Bomba Țarului”! Rusia a declasificat imaginile cu detonarea celei mai puternice bombe nucleare din istorie

Data: 10/03/2022 | Autor: .

”Bomba Țarului” a explodat cu o forță de 50 de milioane de tone sau de 3.333 de ori mai mare decât cea lansată de SUA la Hiroshima

Agenția rusă pentru energie Rosatom a postat, pe Youtube un documentar de 40 de minute, recent declasificat, care prezintă imagini document de la detonarea  „Bombei Țarului”, cea mai puternică bombă nucleară din istorie.

Bomba cu hidrogen a fost testată pe 30 octombrie 1961, provocând cea mai mare explozie nucleară produsă vreodată de om.

Bomba Țarului, cu o putere de 50 de megatone TNT, de 3.300 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima (a cărei putere a fost în jur de 15 kilotone),  a fost lansată deasupra arhipeleagului Novaia Zemlia, aflat în Oceanul Arctic.

Filmul prezintă procedurile de pregătire a lansării, cum a fost transportată pe calea ferată uriașa bombă de 27 de tone, cum a fost fixată de bombardierul care urma să o lanseze și modul în care au fost făcute observațiile și măsurătorile ulterioare.

După lansare, bomba a avut atașată de ea o parașută, cu scopul de a-i încetini căderea, astfel încât bombardierul TU-95 să aibă timp să se îndepărteze cât mai mult de locul exploziei.

Explozia a fost vizibilă pe o rază de 1.000 de kilometri, iar unda de șoc a spart geamurile de la ferestre aflate la 900 de kilometri distanță.

Ciuperca nucleară a atins un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri, cât 7 munți Everest puși unul peste altul.

”Bomba Țarului”, un pericol pentru omenire!

Deșeurile nucleare au ajuns sub gheața din Arctica, iar efectele le-am putea simți cât de curând.

Cercetătorii de la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie trag un semnal de alarmă privind efectele nebănuite ale încălzirii permafrostului din zona Arcticii.

Potrivit Daily Mail, topirea gheții din regiunea arctică va elibera substanțele radiaoctive extrem de nocive provenite din testele cu bombe nucleare din epoca Războiului Rece, efectuate de Uniunea Sovietică, dar și de Statele Unite.

Experții avertizează că, după cercetările realizate, zona polară se încălzește de trei ori mai repede decât media globală.

Ziua în care „Bomba Țarului”, cea mai puternică din istorie, a căzut deasupra omenirii. „Spectacolul a fost fantastic, ireal, supranatural” | Digi24

Deșeurile nucleare, dacă sunt eliberate de sub gheața arctică, pot fi extrem de toxice pentru oameni și animale, iar virusurile vechi de mii de ani, aflate în calotă, ar putea fi dăunătoare pentru societate.

”Analiza noastră a identificat modul în care apar alte riscuri, în urma încălzirii Arcticii. A fost mult timp un fel de congelator pentru o serie de lucruri dăunătoare, nu doar pentru gazele cu efect de seră.

Trebuie să înțelegem mai multe despre soarta acestor microbi și a poluanților și a materialelor nucleare, pentru a afla amenințările, care pot apărea”, a declarat dr. Arwyn Edwards, biolog la Universitatea Aberystwyth și autorul principal al studiului.

A plouat cu bombe în Arctica

Bomba Ţarului”, cea mai puternică bombă nucleară creată vreodată, de 1.400 de ori mai puternică decât cele de la Hiroshima şi Nagasaki - 7est.ro - Stiri Iasi, stiri locale, nationale si internationale

Testele nucleare ale URSS au folosit 224 de dispozitive explozive care au eliberat aproximativ 265 de megatone de energie nucleară. De asemenea, URSS-ul a ”aruncat” peste 100 de submarine nucleare scoase din funcțiune în Mările Kara și Barents, din apropierea zonei arctice.

Și Statele Unite au contribuit la acumularea deșeurilor nucleare din permafrostul din Groenlanda, datorită instalației sale de cercetare Camp Century. Facilitatea a fost dezafectată în 1967, dar deșeurile au rămas sub gheața care în prezent se topește.

Mai multe amanunte, pe linkul de mai jos

”Bomba Țarului”, un pericol pentru omenire! Încălzirea Arcticii provoacă efecte incredibile