Incredibil! NASA a descoperit oxigen în atmosfera de pe Marte

NASA a descoperit oxigen în atmosfera de pe Marte

Agenţia Spaţială Nord-Americană (NASA) a anunţat că a descoperit oxigen în atmosfera de pe Marte. Evenimentul, considerat unul istoric, a fost posibil ca urmare a observaţiilor făcute de Observatorul aerian SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), relatează GadgetReport.ro

Prezenţa oxigenului în mezosfera de pe Marte are, pentru astronomi, o importanţă decisivă în tentativa de a desluşi misterele evoluţie planetei. Descoperirea vine să confirme observaţiile făcute de sondele Viking şi Mariner în anii ’70, care au detectat prezenţa oxigenului în nivelul superior al atmosferei.

Potrivit Science Alert, Pamela Marcum, project scientist la SOFIA, a declarat că descoperirea a fost posibilă ca urmare a poziţionării observatorului la o înălţime de 13,7 kilometri în aer, la bordul unui avion Boeing 747 SP, acolo unde telescopul cu o rază de 254 de centimetri a putut trece mult mai uşor de atmosfera Pământului şi să realizeze imagini mai clare cu planeta.

Prezenţa particulelor de oxigen lasă loc speculaţiilor privind existenţa, în trecut, a unui mediu prielnic de viaţă pe Planeta Roşie. Potrivit unor specialişti, o posibilă soluţie tehnologică ar putea să inverseze procesul şi să readucă oxigenul la un nivel optim pentru asigurarea vieţii.

Prezenţa oxigenului  vine după o altă descoperire istorică, anunţată în toamna anului trecut. NASA anunţa, în septembrie 2015, că există apă pe planetă şi aceasta se află în stare lichidă şi este sărată. Specialiştii agenţiei spaţiale americane au ajuns la această concluzie după ce au studiat informaţiile furnizate de roboţii pe care i-au trimis pe planeta roşie.

Experţii NASA afirmă că prezenţa apei are implicaţii astrobiologice, geologice şi hidrologice şi ar putea influenţa major eventualele explorări umane ale planetei roşii.

În prezent, NASA coordonează cinci misiuni de explorare pe orbita şi la suprafaţa planetei. Roverele robotizate Opportunity și Curiosity au ajuns pe suprafața planetei în 2004 și respectiv 2012. Marte este monitorizată şi de sondele orbitale Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter şi MAVEN.

MARTE, ADAPTATĂ PENTRU VIAŢĂ?

Cercetătorii de la o agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite anunţau, recent, că vor să „terraformeze” planeta cu ajutorul unor microorganisme modificate genetic pentru a o face propice vieţii, aşa cum este pe Pământ.

Agenţia DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) au început să lucreze la o tehnologie de terraformare prin introducerea unor microorganisme terestre în mediul înconjurător marţian.

Unele dintre acestea ar putea fi modificate genetic pentru a extrage anumite gaze din atmosfera planetei – precum dioxid de carbon şi metan – şi de a produce azot şi oxigen. Atât azotul, cât şi oxigenul există din abundenţă în atmosfera Terrei, iar oamenii vor avea nevoie de aceste două gaze pentru a putea să respire în mod liber, în afara unui costum de astronaut.

NASA a abordat şi ea această idee în trecut. În 2014, agenţia spaţială americană a prezentat un concept care ar putea să creeze ecosisteme capabile să întreţină viaţa în domuri închise ermetic.

 

Un crucifix pe Marte? Descoperirea făcută de roverul Curiosity