Ingridientele banale care ajută la îmbunătățirea memoriei !

Data: 3/04/2021 | Autor: .

Un compus din turmeric, ingredient aflat in curry, poate imbunatati capacitatea creierului de a se „autorepara”, inclusiv a memoriei, informeaza BBC citand un studiu aparut in publicatia „Stem Cell Research and Therapy”.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Neurostiinte si Medicina din Julich, Germania, au analizat efectele turmeronului, un compus din turmeric. In cadrul studiului, ei au administrat turmeron unor cobai, dupa care le-a scanat creierul.

S-a observat ca anumite parti din creier, mai exact cele implicate in cresterea celulelor nervoase, prezentau o activitate mai intensa. Specialistii spun ca acest compus favorizeaza dezvoltarea celulelor cerebrale.

Dovedit științific. Ce efecte are cafeaua asupra creierului

Unii o beau pentru că le oferă energie, alţii o blamează, pe motiv că este un adevărat drog. Cine are dreptate? Experţii de la AsapSCIENCE au realizat un excelent clip video în care explică, foarte simplu, ce efecte are cafeaua şi în ce cantitate poate fi mortală.

Potrivit experţilor, atunci când suntem treji, în creierul nostru se acumulează o moleculă numită adenozină. Aceasta intră în legătură cu receptorii care încetinesc activitatea creierului.

Cu cât este mai multă adenozină, cu atât ne simţim mai obosiţi. În schimb, atunci când dormim, concentraţia de adenozină scade, astfel că ne simţim mai odihniţi.

Cafeina din cafea este asemănătoare cu adenozina. Îşi croieşte drum prin sânge şi ajunge în cele din urmă la creier, acolo unde temperează efectele adenozinei. Altfel spus, ne face să uităm de oboseală.

Cercetătorii au descoperit că efectele sunt tempoare, pentru că, cu cât adenozina se reduce, cu atât corpul încearcă să formeze mai multă. Aşa se ajunge ca, atunci când renunţăm la cafea sau bem mai puţină, se ne simţim ceva mai obosiţi decât de obicei.

Cafeina stimulează, totodată, producţia de adrenalină, care amplifică frecvenţa cardiacă şi pune sângele în mişcare.

În plus, afectează nivelul de dopamină, prin prevenirea reabsorbţiei acesteia în creier, ceea ce ne face să ne simţim mai fericiţi. Practic face acelaşi lucru ca şi cocaina, însă la un nivel mai redus, dovadă că dependenţa de cafea poate fi depăşită mult mai uşor.

Interesantă şi una dintre concluziile din clipul video. Dacă bei 70 de cafele, rişti să mori. Vedeţi clipul video, cu subtitrare în limba română, mai jos. Pentru a vedea subitrarea, apasati pe primul buton din dreapta – subtitrari ( de langa setari).

10 sfaturi despre cum să pregătești cafeaua. Cât de nocivă este cafeaua la ibric