InSight a ajuns pe Marte. Misiunea istorică a NASA

Data: 27/11/2018 | Autor: .

InSight a ajuns pe Marte. Misiunea istorică a NASAMisiune istorică pentru NASA. Modulul spaţial InSight a asolizat cu bine, luni, într-o regiune plană a planetei Marte. Vizionarul Elon Musk se pregătește deja să ajungă pe Planeta Roșie. ,,Sunt 70% șanse să plec pe Marte şi să mor acolo’, a declarat patronul SpaceX, potrivit GadgetReport.ro

După o călătorie în spaţiu ce a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri, InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a ajuns pe Marte cu misiunea de a analiza, timp de 2 ani, structura internă a „Planetei Roşii’’.

InSight a asolizat lângă ecuator, în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.
InSight a început deja să monteze mai multe instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate de NASA, un proces care se va încheia tocmai pe 2 martie. Abia atunci vor putea începe studiile pentru care InSight a fost trimis pe Marte.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice.

Modulul InSight va evalua „semnele vitale” ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra.„Exploratorii noştri ştiinţifici roboţi, aşa cum este InSight, pregătesc drumul pentru ambiţioasa misiune de a trimite oameni pe Planeta Roşie”, conform lui Geoff Yoder, administrator asociat al NASA Science Mission Directorate, din Washington.

Imagini pentru InSightSpre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar. După asolizare, InSight va săpa o groapă adâncă şi va încerca să afle dacă în subsolul lui Marte există un flux de căldură, pentru a determina dacă şi această planetă telurică are un nucleu fierbinte aşa cum este cel terestru. De asemenea, modulul InSight este dotat cu un seismometru pentru a detecta şi cele mai slabe seisme marţiene.

Dacă planeta Marte este activă din punct de vedere tectonic, InSight va detecta acest lucru. Oamenii de ştiinţă ştiu cum arată interiorul Pământului tot datorită seismologiei – cutremurele provoacă unde seismice care călătoresc prin subsolul planetei, modul lor de propagare şi viteza de deplasare fiind influenţate de diferitele straturi de roci şi sedimente pe care aceste unde le străbat în drumul lor.

 

Deocamdată nu ştim cum arată interiorul planetei Marte. Mai multe misiuni trecute au dus seismometre la suprafaţa lui Marte dar rezultatele au întârziat să apară. Spre exemplu, în cazul sondelor Viking, seismometrul din dotarea primei sonde nu s-a deschis, iar cel din dotarea celei de-a doua nu făcea decât să înregistreze mişcările imprimate sondei pe care era instalat de vântul marţian.
Această asolizare pe Marte este prima după cea a roverului autonom Curiosity, care a ajuns la destinaţie în 2012 şi este în prezent singurul robot rămas în activitate pe scoarţa acestei planete. Doar Statele Unite au reuşit să plaseze cu succes dispozitive robotizate pe Marte. Fosta URSS a prăbuşit mai multe module de aterizare pe „Planeta Roşie”, la fel ca europenii, cel mai recent incident de acest tip având loc în 2016.

Elon Musk: „Sunt 70% şanse să plec pe Marte şi să mor acolo”

Elon Musk continuă să viseze că va pune la un moment dat piciorul pe Planeta Roşie şi a detaliat planul său de „pensionare”, unul care se va încheia pe suprafaţa acesteia.

„Probabilitatea de a muri pe Marte este mult mai mare ca cea de a muri, pe Pământ, serios”, începe Musk să explice într-un interviu pentru Axios. Acesta a pus accent pe faptul că drumul către Marte nu va fi doar un carusel pentru bogaţi, iar că implicaţiile unei astfel de excursii sunt foarte serioase. „O să fie foarte greu. Mai ales când ne gândim cât de mut timp vom petrece într-un container de metal plutin prin spaţiu, apoi urmează asolizarea, un alt proces care se poate termina extrem de prost”, mai spune acesta.

În plus, Musk a comparat dorinţa de a merge pe Marte cu provocarea la care se supun alpiniştii atunci când decid să escaladeze un munte foarte înalt. Din ceea ce spune antreprenorul sud-african, costul unei astfel de călătorii s-ar putea ridica la câteva sute de mii de dolari, mult mai ieftin decât costul pe care ăl percepe Roscosmos pentru o simplă lansare către Staţia Spaţială Internaţională. Acest lucru se datorează, în principal, costului redus al rachetelor SpaceX.