Internetul, transmis prin laser. Va fi de 100 de ori mai rapid

Data: 4/02/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la Western Australia University au dezvoltat o tehnologie care promite să ofere un semnal de internet mai rapid de peste 100 de ori decât în prezent. Semnalul wireless va fi transmis cu ajutorul sateliților, prin unde laser. În prezent, conectarea de date se face prin intermediul WiFi, Bluetooth sau 4G, prin unde de radiofrecvență.

În viitorul apropiat, conectarea la internet și, în general conexiunea între telefoanele mobile, ar putea fi mult mai rapidă cu ajutorul unui semnal laser trimis de sateliți.

„Cercetările noastre deschid un orizont pentru utilizarea sistemelor optice via sateliți, ceea ce ar face comunicațiile mai sigure, mai ieftine și mai rapide’’, afirmă experții în articolul publicat de revista „Nature Communications”.

Potrivit acestora, tehnologia ar reprezenta un mare pas înainte pentru autovehiculele autonome și pentru misiunile spațiale îndreptate spre Marte sau chiar mai departe.

Utilizarea luminii poate spori de 100 de ori capacitatea de transfer, dar în fața specialiștilor stă o mare provocare: cea mai mică perturbare de ordin atmosferic poate genera probleme serioase.

Vrei semnal mai bun de internet acasă? 10 măsuri esențiale

Abordând frontal obstacolul, echipa de specialiști a pus la punct o tehnică numită „stabilizare de fază”, prin care s-a obținut cea mai stabilă rază din istorie.

„Această manieră de transmitere de date ne-ar putea ajuta să creștem la niveluri fără precedent capacitatea de transfer de la sateliți spre Pământ. Generația următoare de sateliți care colectează date ar putea transmite informații importante către Terra mult mai repede”, se precizează în studiu.

Această idee nu este neapărat foarte nouă, Agenția Spațială Europeană și companii ca SpaceX sau Facebook având ambiții mari pe această direcție.

Digi lansează un router WiFi 6 Gigabit. Viteză mult mai bună de internet

Sistemul s-ar putea aplica la mașinile autonome, care trebuie să poată prelucra o mare cantitate de date, poate fi util în „corectarea turbulențelor atmosferice” sau poate „îmbunătăți studiile referitoare la rezervele de apă potabilă de pe Terra, detectând rezervele subterane”, după cum precizează Benjamin Dix-Matthews, care a condus studiul.

SpaceX anunță prețurile abonamentelor pentru internet prin satelit

Proiectul, în care vor fi investite mai multe miliarde de dolari, va debuta spre sfârșitul anului 2021 și va crea o rețea de mii de dispozitive.

Tehnologia va putea contribui, printre altele, la relevarea de noi planete, la elucidarea misterelor „energiei întunecate” sau la căutarea semnalelor civilizațiilor extraterestre, notează studyfinds.org.

IBAN, SWIFT sau BIC. Cu te ce ajută când transferi bani pe internet