Interviu GadgetReport.ro. Imprimanta 3D, un business de viitor. Avantaje, preţuri, perspective

Data: 5/02/2018 | Autor: .

Interviu GadgetReport.ro. Imprimantele 3D, un business de viitor. Avantaje, preţuri, perspectiveImprimanta 3D îşi face loc, treptat, în realitate. O companie românească, Bitmi Technologies, produce şi vinde astfel de gadgeturi. Managerul Bitmi (acronimul de la Break It To Make It), Ciprian Padurariu, afirmă că business-ul cu astfel imprimante poate fi unul excelent. In domeniul automotive, de exemplu, banii se pot recupera in mai putin de o lună.

GadgetReport.ro: Ce v-a determinat sa deschideti o asemenea afacere? Care este potentialul unui asemenea business in Romania?

Ciprian Padurariu: Povestea Bitmi Technologies  isi are radacinile in copilaria mea, atunci cand obisnuiam sa dezasamblez tot felul de dispozitive cu scopul de a invata principiul lor de functionare. Dupa ce le studiam bine, veneam cu imbunatatiri si le reasamblam. Uneori chiar functionau mai bine, iar alteori ramaneam doar cu anumite invataturi si dispozitivul stricat. Am crescut cu doi parinti ingineri si cu suficient loc sa ma desfasor pentru cercetarile mele, ba chiar si un atelier foarte bine dotat.

Avand aceasta inclinatie pentru tehnologie, de mic, am decis inca din timpul facultatii ca vreau sa imbin pasiunea cu munca, stiind ca asta ma face fericit. Mereu mi-a placut electronica si mecanica, am studiat Bioinginerie la facultate si astfel am cautat metode de a pune in practica ceea ce invatasem. Imprimantele 3D m-au ajutat sa realizez acest lucru. Dupa ani de studiu, prototipuri si dezvoltare am decis ca este timpul sa deschid o afacere in domeniul productiei de imprimante 3D.

Fata de restul Europei, Romania este mai putin familiarizata cu aceste masinarii, insa exista interes, deci potentialul este destul de mare. Nivelul targetat cu produsul nostru Bitmi Pro in momentul de fata este cel de hobby spre profesional. Orice afacere are nevoie de multa rabdare, perseverenta si timp dedicat ca sa aiba succes. Iar cel mai important lucru pentru noi in momentul de fata este sa aratam clientilor relevanta unui astfel de produs. Suntem destul de pozitivi deoarece lumea pare sa fie receptiva la aceasta tehnologie. Acest produs a fost realizat atat pentru antreprenori cu afaceri mici, cat si pentru pasionatii de prototipare rapida.

GadgetReport.ro: Cu ce se remarca produsele realizate de firma dvs? Care sunt avantajele de a folosi o astfel de imprimanta?

Ciprian Padurariu:  Bitmi Pro este o imprimanta 3D tip desktop ce prezinta functii avansate la un pret accesibil. Prezinta un design compact si placut, iar fiecare piesa a fost gandita sa aduca un plus de unicitate si functionalitate dar si usurinta in folosire.
Am putea vorbi mult despre tipul de mecanica simplist pe care il foloseste, despre procesorul puternic pe 32 de biti, despre materialele de calitate ce o alcatuiesc si asa mai departe. Insa ceea ce conteaza cu adevarat este valoarea pe care o aduce clientului. Asadar, cateva dintre avantajele folosirii unei imprimante 3D Bitmi Pro sunt:

Controlul de la distanță – Bitmi Pro este prima imprimantă 3D din România cu Wifi integrat. Acest lucru permite controlul de la distanta fără a fi necesară prezența operatorului. Ne-am amuzat cand unul dintre clienti ne-a spus: “Ma simteam ca si cum conduceam o masina Tesla pe pilot automat. Eram intr-o camera alaturata, auzeam cum functioneaza si-mi respecta comenzile fara sa fie necesara interventia mea directa.” Cu setările potrivite la rețea, aceasta imprimanta poate fi controlata chiar daca te afli in alt oras sau alta tara.

Protecție la căderea de tensiune – Pentru că vrem să oferim o imprimantă cu adevărat practică, în cazul unei căderi de tensiune imprimanta va relua printul din punctul în care a rămas, salvând astfel timpul și banii clientului.
Protecție la lipsă de filament – Mai devreme sau mai târziu,  se va întâmpla ca filamentul sa se termine în timpul printarii. Iar uneori s-ar putea sa nu fim prezenti langa imprimanta cand acest lucru se intampla. Asadar, pentru astfel de situații am creat un sistem care detectează lipsa filamentului și va permite continuarea printării după introducerea unei noi role de filament.

Auto calibrare – Este foarte important ca primul strat de plastic pe care-l depune imprimanta pe masa de printare sa prezinte o adeziune crescuta. Insa masa de printare nu va fi intotdeauna perfect orizontala. Metoda clasica de corectare este una manuala cu ajutorul unei surubelnite, insa Bitmi Pro foloseste un sistem automat de detectie a inclinarii suprafetei de printare pe care o va compensa automat.
Sunt mult mai multe avantaje ce scot acest produs Romanesc in evidenta precum volumul maxim de printare, rezolutia si calitatea pe care o poate reproduce, insa mai multe informatii se pot gasi la adresa www.bitmitechnologies.com.

GadgetReport.ro: In ce masura o astfel de imprimanta poate oferi un avantaj in business si cum vedeti perspectivele pietei?

Ciprian Padurariu: Pentru a raspunde la aceasta intrebare, in primul rand vreau sa spun ca nu “se poate realiza orice” cu o imprimanta 3D. Si mai mult decat atat, nu orice model 3D poate fi reprodus cu o imprimanta 3D, unele necesitand optimizare.

Exista mai multe tehnologii de printare 3D. Bitmi Pro face partea din categoria Fused Deposion Modeling. Practic, un filament de plastic este topit si depus strat cu strat, pana cand modelul este complet realizat. Asadar, o astfel de tehnologie poate fi folosita fara probleme in domenii precum arta, arhitectura, design de produs, educatie, cercetare, medicina. Majoritatea clientilor nostri fac parte din domenii precum automotive, bioinginerie si servicii de printare 3D. Cateva dintre avantajele pe care Bitmi Pro le ofera clientilor nostri sunt:
Timp redus de realizare a diferitelor modele comparativ cu metodele traditionale de productie. Obiectele complexe pot fi dezvoltate, verificate si reprintate in cateva ore daca primul model nu corespunde cerintelor. Datorita unei mecanici rigide si a unei electronici puternice, timpul de printare este redus cu 25% datorite vitezelor pe care le poate atinge.
Cost redus de productie. Deoarece este o metoda aditiva, inseamna ca in procesul de realizare nu va exista inlaturare de meterial. Datorita functiilor avansate, daca intervine o problema in timpul printarii timpul si materialul nu va fi pierdut.
Productie intr-o singura etapa. Multe obiecte necesita un anumit numar de etape pentru a putea fi produse prin metodele traditionale, insa nu si in cazul printarii 3D.
Realizarea de subansamble. Acesta este probabil unul dintre cele mai mari avantaje. Practic pot fi realizate piese functionale precum rulmenti, totul intr-o singura etapa.

Ca si perspectiva viitoare ne-am dori foarte mult sa atragem cat mai multi clienti din domeniul educatiei si invatamantului si asta deoarece este o tehnologie ieftina in comparatie cu valoarea pe care o poate aduce. Cu siguranta pe viitor vor aparea din ce in ce mai multe domenii care sa foloseasca tehnologia de printare 3D. Un lucru care nu trebuie uitat este ca in acelasi timp stiinta materialelor evolueaza intr-un mod accelerat, tocmai ca procesul de productie sa fie din ce in ce mai rapid si simplu.

GadgetReport.ro: Cat costa o astfel de imprimanta si in cat timp iti pot amortiza cheltuielile?

Ciprian Padurariu: In prezent avem spre vanzare 2 variante ale modelului de imprimanta 3D Bitmi Pro. Varianta care prezinta LCD-ul cu touchscreen de 5’’ costa 4.500 lei iar varianta fara LCD costa 4.200 lei, TVA inclus. Avantajul detinerii unui LCD este acela ca poti face schimbari rapide in timp real, fara a necesita o conexiune la internet.

Amortizarea unei astfel de investitii depinde foarte mult de domeniul de activare. In domeniul serviciilor de printare 3D, daca business-ul are comenzi in mod constant , investitia poate fi recuperata intr-un timp de pana la doua luni, inclusiv pretul filamentului de printare. In domeniul automotive, banii se pot recupera in mai putin de o luna. Imprimanta nu necesita o intretinere speciala pentru a functiona. La un anumit interval de timp, 6 luni, daca este nevoie, anumite componente se vor lubrifia.

GadgetReport.ro: Cum vedeti viitorul acestei industrii, cum arata viitorul in materie?

Ciprian Padurariu: In opinia mea, viitorul imprimarii 3D consta in tehnologia 4D. Stiinta materialelor va evolua foarte mult, iar impreuna cu tehnologiile aditive de productie vor putea fi realizate sisteme complexe care sa reactioneze la stimuli. Vom ajunge sa interactionam cat mai mult cu acestea si cu timpul inteligenta artificiala va fi parte integrata a tot ceea ce ne inconjoara. Cateva dintre domeniile care vor suferi modificari considerabil pozitive de pe urma acestei evolutii sunt industria aerospatiala, medicina si nanotehnologia.