SpaceX a lansat Falcon Heavy. Starman pilotează automobilul Tesla în drum spre Marte

Data: 7/02/2018 | Autor: .

SpaceX a lansat Falcon Heavy. Starman pilotează automobilul Tesla în drum spre Marte

SpaceX a bifat încă un moment important în explorarea spaţiului. Cea mai puternica rachetă din lume, Falcon Heavy, a decolat cu succes de la Cape Canaveral şi şi-a lăsat pe orbita Pământului încărcătura inedită. Este vorba de un automobil Tesla roşu având la bord un manechin botezat Starman. Maşina se află chiar acum în drum spre Marte, călătorie care va dura aproximativ şase luni, relatează GadgetReport.ro

La două minute distanţă de la lansare, doua din cele trei propulsoare s-au desprins şi s-au întors pe Pământ, unde au aterizat vertical.

Al treilea propulsor avea sa rateze aterizarea pe o barja plutitoare pe Oceanul Atlantic. Însă, pe ansamblu, lansarea a fost una de succes. Automobilul Tesla, împreună cu Starman, se află acum în drum spre Marte. În imaginile prezentate de SpaceX, însoţite de melodia ”Space Oddity” a regretatului David Bowie, se vede cum, pe bordul roadster-ului scrie „Don’t Panic!/Nu intra in panica”, o replica din cartea lui Douglas Adams „Ghidul autostopistului galactic”.

Pentru compania lui Elon Musk, lansarea Falcon Heavy reprezinta un pas inainte pentru planurile companiei de a trimite oameni pe Marte. Nu doar că racheta va putea transporta de doua ori mai multa incarcatura pe orbită, dar va face acest lucru cu costuri mult mai mici. Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă din lume în acest moment, şi a doua din istorie, după Saturn V, propulsorul folosit de NASA pentru misiunile Apollo, care au dus omenirea pe Lună. Puterea de propulsie a lui Falcon Heavy este echivalentă cu cea a 18 avioane Boeing 747 turate la maximum.