De la KFC la Donald Duck. Cele mai neobişnuite tradiţii de Crăciun

Data: 25/12/2019 | Autor: .

De la KFC la Donald Duck. Cele mai neobişnuite tradiţii de Crăciun

Crăciunul este asociat, de regulă, cu familia, bradul, cadourile şi mesele îmbelşugate.  Există însă şi tradiţii mai puţin cunoscute şi inedite de a-l întâmpina pe Moş Crăciun.

Japonezii nu concep Craciunul fara produsele de la ‘KFC’, asa incat stau la coada ore in sir in aceasta zi de sarbatoare la una dintre cele 1.200 de francize ale celebrei marci. Obiceiul are originea in 1974, cand KFC a observat ca strainii care locuiau in Japonia nu reuseau sa-si procure carne de curcan pentru Craciun.

Prin urmare, firma a lansat campania publicitara ‘Kurisumasu ni wa kentakki!’ (Craciun in Kentucky), oferind un meniu special cu pui fript si vin pentru numai zece dolari. Succesul a fost imens nu numai in randul expatilor, ci si al japonezilor. Campaniile din prezent sunt facute de multe ori de celebritati locale, care se pozeaza cu cate un picior de pui in mana, iar meniul costa 40 de dolari si include sampanie si tort. Primele comenzi pentru pachete de mari dimensiuni, pentru o familie, se fac inca din luna octombrie.

In regiunea Catalunia din nord-estul Spaniei, se pune accentul pe ziua Sfantului Stefan, care se marcheaza in 26 decembrie. Majoritatea locuitorilor isi acorda trei zile de petreceri in lanţ. Foarte deosebit este modul in care milioane de catalani aleg sa petreaca ziua de 25 decembrie: in fata televizorului, pentru a urmari un program de …biliard, care dureaza mai bine de patru ore. Si Anul Nou are o particularitate in Catalunia, unde televiziunea nu transmite, ca in alte locuri, concerte sau competitii de schi, ci ..un concurs de caini ciobanesti.

Suedezii intampina Craciunul cu un omagiu national adus Ratoiului Donald. In ziua de 24 decembrie, de la ora 15.00, intreaga suflare a tarii se aseaza la televizor pentru a urmari un program de desene animate care se emite, aproape fara schimbari, inca din 1959. ‘Kalle Anka och hans vänner önskar God Ju’ (‘Ratoiul Donald si prietenii sai va ureaza Craciun fericit’) este un amestec de scurte filmulete de desene animate produse de studiourile Disney in anii 30, 40, 50 din secolul XX, pentru care suedezii au un adevarat cult.

Italienii sunt si ei pasionati de film in perioada Craciunului, dar, spre deosebire de nordicii suedezi, ei prefera asa-numitul „cine-panettone”, adica un „film — cozonac de Craciun”. Este vorba despre pelicule de calitate discutabila, cu un umor gros, pline de gaguri, comic de situatii si multe stereotipuri, dar care fac incasari record in perioada sarbatorilor de iarna. Radacinile acestui fenomen dateaza din 1983—pelicula „Vacanze di Natale”, a carei actiune se petrecea in statiunea de schi Cortina d’Ampezzo.

In statul american Arizona, traditia cere ca pentru aceasta sarbatoare sa se faca poze de familie cu Mos Craciun, cadouri, dar si cu o mitraliera in mana. Exista locuri precum „Scottsville Gun Club” la care sute de familii asteapta la rand in decembrie pentru a realiza o asemenea amintire. Desigur, beneficiind de indrumarea instructorilor de specialitate pentru ca intreaga actiune sa decurga in deplina siguranta si, nu in ultimul rand, pentru ca posturile adoptate sa fie din cele mai firesti si mai convingatoare.

Chinezii traiesc diferit Craciunul, in functie de zona geografica in care se afla. In Hong Kong, obiceiurile sunt asemanatoare celor din Occident, dar in cea mai mare parte a tarii nici macar nu este zi de sarbatoare, asa incat, in cel mai bun caz, oamenii considera aceasta data ca un bun motiv de a face cadouri sau de a lua masa cu prietenii la McDonald’s. Cu totul alta este situatia in Taiwan, unde Craciunul este un fel de Sfantul Valentin, prilej de intalniri si daruri romantice si de vacante in doi.