Kilogramul va fi redefinit. Experţii înlocuiesc singurul etalon fizic universal valabil

Data: 3/04/2018 | Autor: .

Kilogramul va fi redefinit. Experţii înlocuiesc singurul etalon fizic universal valabil

Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi intenţionează să redefinească, în această toamnă, kilogramul. Cilindrul care reprezintă standardul internaţional al kilogramului a pierdut din greutate, de-a lungul timpului, şi va fi înlocuit, drept etalon, cu un glob din silicon, relatează GadgetReport.ro

Standardul original al kilogramului – un cilindru de platină şi iridiu de 39 de milimetri înălţime, folosit din 1889 – este ţinut într-un seif subteran de la sediul BIPM de lângă Paris. Cilindrul este protejat în vid, sub trei clopote de sticlă, pentru ca nimic să nu îi afecteze proprietăţile.

Cu toate acestea, cilindrul a pierdut în aproximativ un secol circa 45 de micrograme – echivalentul unui fir de nisip.

„Stabilitatea kilogramului este crucială, deoarece el formează baza din care multe alte unităţi de măsură derivă. Kilogramul este singura unitate fundamentală de măsură definită cu ajutorul unui obiect fizic”, a declarat Richard David, consultant al Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi.

În aceste condiţii, oamenii de ştiinţă au decis să îl redefinească, la reuniunea ce va avea loc în toamnă, la Paris. Iar una dintre soluţii ar putea veni de la un obiect neaşteptat – cel mai rotund obiect din lume.

Este vorba despre un glob din silicon, cu greutatea de un kilogram, creat în Australia. Oamenii de ştiinţă pot calcula cu exactitate numărul de atomi din sferă, număr ce ar putea servi la definirea kilogramului.

O dată ce numărul a fost măsurat, iar valoarea devine standard, nu mai contează dacă sfera se modifică. Aceasta este numai una dintre variantele analizate în noiembrie. În același timp vor fi redefinite și alte unități de măsură, precum kelvinul sau amperul.