Legătura dintre Hitler și Fanta. Secretul băuturii răcoritoare din Germania nazistă!

Data: 16/03/2021 | Autor: .

Legătura dintre Hitler și Fanta. Secretul băuturii răcoritoare din Germania nazistă!

Fanta, una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare din lume, are o istorie foarte interesantă. Știați că prima sticlă de Fanta a fost făcută din resturi de alimente? Sau că a fost inventat în Germania nazistă?

În cartea „Pentru Dumnezeu, Țară și Coca-Cola”, Mark Pendergrast spune povestea felului în care a apărut Fanta.

A început în 1923, când Robert Woodruff a fost ales președinte al companiei Coca-Cola. Planurile sale vizau extinderea mărcii la nivel internațional.

Sub îndrumarea lui Woodruff, compania a înființat Departamentul de Externe, care ulterior a devenit cunoscut sub numele de Coca-Cola Export Corporation. Aceasta a înființat fabrici oficiale de îmbuteliere în peste 27 de țări.

Coca-Cola furniza aroma, iar fiecare țară asigura propriul echipament de îmbuteliere.

Coca-Cola a sponsorizat Jocurile Olimpice de vară din 1928 de la Amsterdam, unde oameni din întreaga lume s-au familiarizat cu sigla Coca-Cola. Aceasta apărea pe orice, de la pălării și ziare până la zidurile orașului.

Coca-Cola s-a asociat rapid cu viața americană ideală și a devenit cunoscută la nivel internațional ca un icon american.

Cum sa faci curatenie in casa cu o sticla de Coca Cola! (VIDEO)

Cum a ajuns Coca-Cola în Germania

Coca-Cola s-a extins în toată Europa, inclusiv în Germania. Un expatriat american pe nume Ray Rivington Powers a fost pus la conducerea filialei germane. Era o figură carismatică și un vânzător excelent.

Dar, în ciuda abilității de vânzare a lui Powers, n-a fost atent cu partea contabilă, astfel că filiala germană a ajuns în faliment.

În 1933, Adolf Hitler a ajuns la putere și a început domnia celui de-al Treilea Reich, marcând o nouă eră pentru Germania și pentru Coca-Cola.

Max Keith, un investitor neamț, s-a hotărât să salveze afacerea Coca-Cola din Germania. Cu economia germană în plină expansiune, a construit o rețea profitabilă de distribuție.

La fel ca Jocurile Olimpice de vară de la Amsterdam, Jocurile Olimpice de vară din 1936 de la Berlin au fost oportunitatea perfectă de marketing pentru Coca-Cola.

La fel ca la majoritatea mărcilor din Germania, logo-ul Coca Cola a apărut lângă bannere cu zvastica.

Mai mult, sigla Coca-Cola a fost văzută la diferite competiții atletice din Germania și mai târziu chiar și la la mitingurile tineretului hitlerist.

În ciuda faptului că nu sa alăturat niciodată partidului nazist, Keith a fost dispus să colaboreze cu cel de-al treilea Reich pentru a menține compania pe linia de plutire, scrie Pendergrast.

Pe măsură ce războiul a avansat, au apărut și tensiunile economice. Guvernul german a început să pedepsească afacerile străine. Când Hitler a invadat Polonia în 1939 și a declarat război Europei, Keith s-a temut că afacerile sale deținute de americani vor fi confiscate de guvern.

Apoi războiul a intrat într-o nouă etapă. Odată cu atacul de la Pearl Harbor, Statele Unite au intrat în război.

Woodruff și Keith au fost forțați în cele din urmă să taie legăturile cu SUA, iar livrările de sirop Coca-Cola din SUA au încetat.

Cum a apărut Fanta?

Keith a decis că trebuie să facă ceva și a lansat ideea unei băuturi răcoritoare exclusiv germane.

Keith i-a determinat pe chimiștii săi să urmeze soluția Coca-Cola și să dezvolte o bătură cu sifon, cofeină și un gust special. Cum nu avea soluția de coca, folosită de americani, nemții au folosit resturi de pulpa de fructe, ca fibrele de mere din presarea cidrului și zerul, produsul secundar lichid al coagulării brânzeturilor.

Lichidul rezultat a fost un bej translucid care seamănă mai mult cu ceaiul de ghimbir. Keith a cerut echipei sale de vânzări să inventeze un nume, iar băutura a fost botezată … Fanta.

Cu puține alternative de băuturi răcoritoare, popularitatea sa a explodat.

Keith și-a folosit apoi legăturile în cel de-al treilea Reich pentru a vinde Fanta în toată Europa.

Soartea băuturii, după încheierea războiului

La finalul războiului, producția de Fanta a încetat, fabricile germane fiind distruse. Keith s-a mutat în Statele Unite și a vândut rețeta companiei Coca-Cola.

Americanii i-au înțeles potențialul și au dezvoltat mai multe variante, dintre care cea mai cunoscută, Fanta Orange, a fost lansată în 1955, în Italia. Această nouă băutură avea o culoare portocalie vibrantă și a fost produsă folosind citrice.

De atunci, Fanta a devenit un produs vândut în toată lumea, fiind una dintre cele mai cunoscute mărci de băuturi răcoritoare din lume.

Ce se ascunde in spatele celor mai cunoscute logo-uri din lume