Maşinile autonome vor deveni realitate în 2-3 ani

Data: 12/01/2016 | Autor: .

masinile autonome

Şeful de la Telsa Motors, Elon Musk, estimează că viitorul în industria auto este reprezentat de maşinile autonome pe bază de propulsie electrică, iar acestea vor deveni realitate mai repede decât ne-am fi aşteptat.

“Peste doi ani, dacă maşina ta este în New York iar tu eşti în Los Angeles, aceasta va găsi singură drumul către tine”, a declarat Musk, citat de Business Insider. Cu alte cuvinte, vei comanda automobilului, prin aplicaţia de pe mobil, să vină şi să te ia din orice loc te-ai afla şi să te conducă la destinaţie.

Mai mult decât atât, maşinile autonome vor fi capabile să îşi caute singure surse de energie şi să se alimenteze, fiind gata oricând de drum, la autonomie maximă.

“Nu cred că ce am spus este prea optimist. Va fi realitate”, a spus Elon Musk, care a mai dezvăluit un lucru interesant – că Apple lucrează la construcţia unui automobil care ar urma să influenţeze în mod semnificativ piaţa auto.

Tesla a introdus deja pe Model S un program semi-pilot, care permite controlul acesteia la viteze de maxim 10 km/oră, fiind capabilă inclusiv să parcheze singură.

Programul Autosteer are câteva restricţii de securitate considerate rezonabile de Musk care spune însă că, pe viitor, vor fi eliminate, pe măsură ce măsurile de securitate vor elimina orice risc de accident.

Ford, GM, BMW şi Mercedes lucrează la programe similare. Mercedes a prezentat, deja, la salonul auto de la Detroit, prima maşină germană care include sistemul semi-automat de pilotat, numit Drive Pilot.

Mercedes-Benz E Class 2017 este dotată cu o serie de senzori speciali şi tehnologiile V2V (vehicle-to-vehicle) şi V2I (vehicle-to-infrastructure), care îi permit să “comunice” cu celelalte maşini inteligente aflate în trafic şi să preia informaţiile despre calea de rulare de la senzori aflaţi pe marginea drumurilor.

Şoferului nu îi rămâne decât să dicteze adresa computerului de bord şi să urmărească parcursul şi condiţiile de trafic pe ecranul touchscreen de 12,3 inchi.

Detalii, inclusiv un clip video de prezentare a masinii, vedeţi aici.