Merită să treci pe 5G? Care este viteza și cât te costă un telefon 5G

Data: 16/05/2021 | Autor: .

Merită să treci pe 5G? Care este viteza și cât te costă un telefon 5G

Vrei să vezi, pe telefon, un film pe Netflix, HBO Go sau un clip pe Youtube și te enervează faptul că se încarcă foarte greu, că site-urile se blochează? Vrei să te joci, de exemplu Fortnite, în timp ce ești în metrou, fără să îți înghețe game-ul? Vrei să discuți pe un chat video cu cineva și te-ai săturat să ți se blocheze imaginea? În 2021, poți rezolva aceste probleme dacă îți cumperi un telefon 5G.

În esență, 5G reprezintă ”a cincea generație”, așa cum există a cincea generație de tehnologie pentru telefoane. 3G a fost cea de-a treia generație, 4G a patra și în prezent avem 5G, o tehnologie care  face ca internetul să devină un serviciu instant, precum televiziunea.

Care sunt avantajele? În primul rând, vine cu o latență scăzută. Dacă în 3G rata de răspuns era de 100 milisecunde, în 4G de 50 milisecunde, în 5G aceasta reprezintă doar o milisecundă.

Altfel spus, totul se întâmplă pe telefon fără nicio întârziere, fie că te joci online, descarci ceva sau te uiți la un film în streaming.

Asta pentru că tehnologia 5G este capabilă să ofere viteze de 3,77 Gb/s, faţă de maxim 350 Mb/s, cât oferă internetul 4G+.

Viteza incredibilă de transfer, ce va putea ajunge până la 10 GB pe secundă, permite dezvoltarea la scară largă a serviciilor de streaming în format 4K, astfel că nu este exclus ca, în următorii ani, posturile TV să îşi treacă emisia pe internet.

Vitezele atinse pe Orange 5G

Noi folosim deja un telefon 5G, cu un abonament special de la Orange, și avem internet mult mai bun decât 4G+. Spre exemplu, din testate făcute de noi în București, am prins viteze maxime de 635 Mbps în Piața Victoriei, de 450 Mbps în Piața Romană și de 400 Mbps la Unirii.

La aceste viteze, să descarci un  clip video de pe Yotube durează 2 secunde, iar pentru un joc precum Call of Duty: Mobile, am avut nevoie de aproximativ 30 de secunde.

Restul serviciilor, de la vizionat filme pe Netflix și HBO Go, clipuri pe Youtube sau TikTok, la discuții pe Zoom și Skype – toate se întâmplă instant, fără niciun fel de întârziere.

Bucureștiul și alte câteva 20 de localități din țară au deja servicii 5G, iar odată cu implementarea legii 5G, aflată în prezent în Parlament, operatorii vor începe să construiască rețeaua la nivel național. Altfel spus, până în 2023, vom avea semnal 5G în toată țara.

Merită să treci acum pe 5G?

Dacă stai într-un oraș cu acoperire 5G, da, cu siguranță. În București, de exemplu, vei simți avantajele acestei tehnologii instant. Este o diferență uriașă față de 4G.

Dincolo de faptul că vei beneficia de servicii 5G, Vodafone, Digi, Telekom și Orange îți oferă, în general, internet nelimitat și minute de convorbiri nelimitate.

Sunt diverse promoții care îți pot aduce un abonament compatibil împreună cu un telefon 5G la un preț foarte bun.

Este bine de știut că nu orice telefon care are pe el trecut 5G va obține vitezele maxime în rețea. La fel ca și la 4G+, nu toate telefoanele beneficiază de modemuri performante astfel că, dacă vă doriți cea  mai bună calitate a semnalului, alegeți un smartphone de la un producător cunoscut.

Printre telefoanele 5G cu un raport preț calitate foarte bun se află realme 8 5G. Un smartphone abia lansat pe piața locală și care costă, în această perioadă, numai 979 lei. Detalii AICI.

Dincolo de faptul că arată foarte bine, telefonul are o baterie de 5000 mAh și face poze excelente.

Altfel spus, vei avea internet super rapid într-un smartphone care se mișcă optim, rezistă până la 2 zile și care face fotografii foarte bune.

Toate detaliile despre acest smartphone, considerat a fi cel mai accesibil telefon 5G din România, le găsești în review-ul GadgetReport.ro de mai jos.

realme 8 5G, lansat oficial. Un telefon surprinzător de bun, la un preț excelent

Vor românii să treacă pe 5G?

Potrivit unui sondaj de opinie lansat recent, 8% dintre respondenți intenționează să-și achiziționeze un telefon nou în următorul an pentru a avea acces la 5G. Intenția de achiziție este mai crescută în rândul persoanelor cu vârste între 30-41 de ani și a celor de gen masculin.

În plus, pentru 85% dintre aceștia, viteza mai mare a internetului este principalul criteriu în dorința de a achiziționa un smartphone echipat 5G.

  • 33%dintre respondenți ar trece pe rețeaua 5G imediat ce ar fi disponibilă, în timp ce 24% ar trece doar dacă nu ar avea altă alternativă
  • 43%dintre ei ar face această schimbare dacă ar avea mai multe informații sau dacă mai mulți cunoscuți ar utiliza conectivitatea 5G
  • Respondenții consideră că adoptarea tehnologiei 5G va conduce, în principal, la navigarea mai rapidă pe internet (65%),la o calitate mai bună a apelurilor video (55%) și la facilitarea telemuncii (34%)
  • Caracteristicile cele mai importante pentru achiziționarea viitorului smartphone, comparativ cu smartphone-ul actual sunt: acoperirea mai bună a internetului(77% dintre respondenți) și viteza mai mare a internetului (74%). Deși cele două criterii sunt considerate beneficii importante ale tehnologiei 5G, criteriul specific reprezentat de capabilitatea 5G este considerat important de 54% dintre respondenți.