Microsoft curteaza (din nou) Yahoo

Data: 6/10/2011 | Autor: .

Microsoft vrea din nou sa preia Yahoo, dupa tentativa esuata din 2008. Potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Reuters, Microsoft cauta un partener pentru preluarea companiei, evaluata la 20 miliarde de dolari. In 2008, Yahoo valora 47,5 miliarde dolari.

Sursele afirma Microsoft vrea neaparat achizitia Yahoo, considerand ca are un bun potential de crestere. Si asta mai cu seama ca gigantul informatic detine o rezerva de bani pentru achizitii de 53 de miliarde de dolari.

Sinergia dintre afacerile Microsoft si Yahoo ar putea fi un argument important pentru preluare. Yahoo a semnat, in 2009, un acord de parteneriat cu Microsoft care permite motorului Bing sa ruleze pe platforma de cautare a Yahoo.

Daca Microsoft ar integra motoarele de cautare Bing cu Yahoo, ar castiga o cota de piata de peste 30% in SUA si ar prinde astfel aripi in fata concurentei celor de la Google, afirma expertii.

Acesta spun insa ca va fi o misiune dificila, in conditiile in care pe lista pretendentilor se mai afla fondurile de investitii DST Global, Providende Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners si gigantul chinez Alibaba.

In 2008, Yahoo a respins o oferta de 47,5 miliarde de dolari din partea Microsoft. De atunci, afacerea a ajuns sa valoreze, pe bursa, 20 miliarde de dolari. Jerry Yang, fostul CEO, cel care a refuzat la vremea respectiva oferta Microsoft si-a pierdut functia, iar acum actionarii, dupa ce l-au demis si pe succesorul lui Yang, Carol Bartz, cauta cu disperare un investitor care sa ii aduca sustinerea de care Yahoo are nevoie in cursa tot mai acerba cu Google.

Reuters afirma ca actionarii Yahoo le-a fi cerut consultantilor, Goldman Sachs si Allen & Co, sa pregateasca situatiile financiare ale companiei pentru a fi prezentate unor potentiali investitori.

Yahoo a anuntat, de altfel, oficial, ca analizeaza „alternative strategice” dupa ce a fost informata de interesul mai multor parti pentru preluarea companiei. Pe fondul zvonurilor privind vanzarea Yahoo, actiunile companiei s-au apreciat puternic pe bursa americana.