Misterul Antikythera. Povestea calculatorului vechi de 2000 de ani

Data: 3/04/2017 | Autor: .

 

Antikythera 1Arheologii greci au început o nouă expediţie menită să descifreze misterul celui mai ciudat artefact descoperit vreodată, celebrul „mecanism Antikythera”. Este vorba de un calculator vechi de 2 mii de ani, care a fost găsit acum 100 de ani pe epava unei corăbii romane, în Marea Egee, relatează GadgetReport.ro

Dispozitivul, găsit în 1901 lângă insula grecească Antikithera, se afla într-o cutie de lemn, decorată cu 2.000 de caractere şi este format din cel puţin 30 de rotiţe din bronz.

Potrivit experţilor, „calculatorul antic” Antikythera era capabil, printre altele, să prezinte mişcările stelelor şi datele la care au loc eclipsele. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr..

Antikythera 3

Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Se consideră că a fost construit pe baza teoriilor astronomice și matematice dezvoltate de către astronomii greci.

Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apare până în secolul XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

Antikythera 2“Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă… Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent… în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa”, a declarat profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului.

Nimeni nu ştie cu exactitate istoria ceasului Antikythera, considerat a fi primul computer analogic din lume. Se speculează că acesta ar fi făcut parte din dota unei femei care se afla pe corabie în drum spre Roma, unde urma să se mărite. Arheologii greci au început recent să cerceteze fundul mării cu ajutorul unui robot.

Cercetătorii speră este să găsească noi piese sau bucăţi din ciudatul mecanism, pentru a putea înţelege tainele acestuia.

Dispozitivul este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, însoțit de o reconstituire a sa realizată și donată muzeului de către Derek de Solla Price. Alte reconstituiri sunt expuse la American Computer Museum din Bozeman, Montana, Computer History Museum din Mountain View, California, Children’s Museum of Manhattan din New York și în Kassel, Germania.

Mai multe detalii aflaţi de AICI.

antikythera-mechanism