Misterul Doamnei Dai. Mumia care a șocat lumea științifică

Data: 9/09/2022 | Autor: .

Cercetătorii chinezi au descoperit cea mai bine conservată mumie din istoria arheologiei. Este vorba de mormântului lui Xin Zui, cunoscută sub numele de Doamna Dai, o nobilă chineză în a cărui trup mumificat a fost găsit sânge închegat, la 2000 de ani de la moarte!

În 1971, muncitorii care săpau în apropierea unui adăpost antiaerian au dat întâmplător peste mormânt, nu departe de orașul chinez Changsha.

În urma investigațiilor,  s-a aflat că mormântul este al lui Xin Zui, cunoscută sub numele de Doamna Dai, o nobilă chineză și soția lui Li Chang, marchiz de Dai și conducător al regatului Changsha în timpul dinastiei Han din China antică.

Doamna Dai a trăit în urmă cu aproximativ 2.200 de ani. Sau, altfel spus, mumia ei a fost păstrată timp de peste 2 milenii. Doamna a murit între 178 și 145 î.Hr. la vârsta de 50-52 de ani.

Ce e remarcabil la această descoperire este că trupul ei a fost găsit într-una dintre cele mai bine conservate stări de mumificare descoperite vreodată în istorie.

În interiorul mormântului și în jurul mumiei, arheologii au găsit haine de mătase brodate, mănuși rafinate, mirodenii, flori, bețișoare parfumate, cutii de cosmetice, instrumente muzicale și cărți, precum și tablete de sănătate. Devine clar că doamna zilei ducea un stil de viață luxos pe care dorea să îl ia cu ea în viața de Apoi.

Descoperirea remarcabilă i-a ajutat pe arheologi să reconstruiască o viziune detaliată a alimentației, a practicilor agricole, a metodelor de vânătoare, domesticirii animalelor, producției și preparării alimentelor, a cultivării pe bază de rețete, precum și o perspectivă la nivel structural asupra dezvoltării uneia dintre cele mai mari culturi ale lumii.

Misterul morții faraonului Tutankhamon! Ce au descoperit experții

A avut acces Tutankhamon la o tehnologie extraterestră? Descoperirea incredibilă făcută de experţi