Marele potop devine realitate? Ghețarul Thwaites ar putea aduce sfârșitul omenirii

Data: 12/09/2022 | Autor: .

Ghețarul Thwaites

Cercetătorii de la University of South Florida au lansat un mesaj cu adevărat tulburător legat de situația omenirii. Ghețarul Thwaites din vestul Antarcticii se topește cu un ritm incredibil, iar dacă se va sparge, ar crește nivelul global al mării cu trei metri, punând sute de milioane de oameni în pericol de a-și pierde casele și mijloacele de trai.

Specialiștii au cartografiat pentru prima dată, la rezoluție înaltă, o zonă critică a fundului mării din fața ghețarului, ceea ce le oferă o imagine spre cât de repede s-a retras și s-a deplasat Thwaites în trecut.

Imaginile arată caracteristici geologice care sunt noi pentru știință și oferă, de asemenea, un fel de glob de cristal pentru a vedea viitorul lui Thwaites. Atât în cazul oamenilor, cât și al ghețarilor, comportamentul trecut este esențial pentru a înțelege comportamentul viitor.

Potrivit oamenilor de știință, ghețarul Thwaites din vestul Antarcticii are potențialul de a transforma oceanele lumii, iar un nou studiu a adăugat un nou motiv de îngrijorare cu privire la viteza cu care se topește, fiind descris ca pe muchie de cuțit. Practic, nu este exclus ca ghetarul sa aduca sfarsitul lumii.

Misterul de sub ghețarul Hiawatha. Un eveniment neobişnuit a creat un crater uriaş, de 31 de kilometri!

,, Impactul potențial al retragerii lui Thwaites ar fi unul ,,înfiorător” , o pierdere totală a ghețarului și a bazinelor înghețate din jur putând ridica nivelul mării de la trei până la zece metri’’, afirmă geofizicianul marin Alastair Graham de la Colegiul de Științe Marine al Universității South Florida.

Ceea ce este alarmant este faptul că rata de retragere a ghețarului Thwaites, pe care oamenii de știință au documentat-o mai recent, este mică în comparație cu cele mai rapide rate de schimbare din trecutul său, a declarat Graham.

,,Rezultatele noastre sugerează că impulsuri de retragere foarte rapidă au avut loc la ghețarul Thwaites în ultimele două secole și, posibil, chiar de la mijlocul secolului al XX-lea” , a declarat Graham.

,,Thwaites rezistă cu adevărat la limită, iar în viitor ar trebui să ne așteptăm să vedem schimbări mari la scări temporale mici, chiar și de la un an la altul” , a declarat geofizicianul marin și coautorul studiului, Robert Larter, de la British Antarctic Survey.

Sfârșitul lumii vine din Cosmos! Anunțul făcut de prestigioasa universitate Princeton

Teorie tulburătoare! Un celebru fizician vorbește despre sfârșitul lumii