Misterul de sub ghețarul Hiawatha. Un eveniment neobişnuit a creat un crater uriaş, de 31 de kilometri!

Data: 16/03/2022 | Autor: .

Misterul de sub ghețarul Hiawatha. Un eveniment neobişnuit a creat un crater uriaş, de 31 de kilometri!

Cercetătorii de la Muzeul Natural de istorie din Suedia și Universitatea Copenhaga au anunţat o descoperire fără precedent în Groenlanda. În timp ce cercetau nord-vestul continentului, au descoperit un crater misterios, de mari proporții, cu o lățime de 31 de kilometri, sub ghețarul Hiawatha.

Science relatează că acest crater ar fi fost format în urma impactului unui meteorit în urmă cu aproximativ 58 de milioane de ani.

Potrivit cercetătorilor, meteoritul a avut circa 1,5-2 kilometri lățime când a lovit Groenlanda.

Evenimentul a avut loc la 8 milioane de ani distanţă după ce un asteroid mai mare a lovit Pământul, în peninsula Yucatan din Mexic, ducând la dispariția dinozaurilor. Detalii in materialul de mai jos.

De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

,,Groenlanda din acea vreme – în timpul Paleocenului – nu era locul înghețat de astăzi, ci o zonă acoperită de păduri tropicale populate de o varietate de copaci și locuită de unele dintre mamiferele care au devenit animale dominante pe Pământ după dinozauri, care au dispărut’’, relatează Science.

Misterul NWA 7034! Un meteorit căzut în Maroc rescrie datele despre viaţa extraterestră

Meteoritul care a dus la formarea craterului de 31 de kilometri din Groenlanda a eliberat de milioane de ori mai multă energie decât o bombă nucleară, lăsând o adâncitură suficient de mare pentru a înghiți orașul Washington.

Acoperit cu o calotă de gheață

Potrivit estimărilor experţilor, craterul este, în prezent, acoperit de o calotă de gheață care are o adâncime de 1 kilometru.

”Suflul impactului ar fi doborât majoritatea copacilor pe o rază de zeci până la sute de kilometri, iar explozia termică ar fi aprins copacii la sute de kilometri de locul impactului, declanșând incendii enorme”, a declarat expertul Gavin Kenny.

Cercetătorii de la Muzeul Natural de istorie din Suedia și Universitatea Copenhaga consideră craterul din Groenlanda drept unul dintre cele mai mari 25 de cratere de impact cunoscute de pe Pământ.

De-a lungul istoriei sale, Pământul a fost lovit de roci spațiale de nenumărate ori, deși schimbările treptate ale suprafeței planetei noastre au șters sau au ascuns multe dintre acestea.

O piatră de 17 milioane de dolari! Tu ai căutat vreodată meteoriți?