Discul din Phaistos. Misterul celebrului artefact din lumea antică a fost descifrat!

Data: 29/08/2022 | Autor: .

Unul dintre misterele lumii antice, care a stârnit numeroase controverse în ultima sută de ani, pare să fi fost descifrat. După ce a studiat Discul lui Phasitos timp de 30 de ani, Gareth Owens, un lingvist si arheolog la Institutul Tehnologic din Creta, afirmă că „misterul din jurul celebrului artefact a fost rezolvat in proportie de 99%”. 

Discul al lui Phaistos, o descoperire neobisnuita facuta in anul 1908 in insula Creta, reprezinta un obiect antic unic. El este acoperit de 45 de simboluri secrete, care nu au putut fi citite vreme de aproape 4.000 de ani.

Discul a fost descoperit de arheologul Luigi Pernier, în 1908, în magazia subterană a unui templu legat de situl palatului minoic antic Phaistos, pe insula Creta.

Pernier a scos discul din Phistos dintr-un strat de pământ negru care a permis ca artefactul să fie datat ca aparținând perioadei dintre 1850 și 1600 î.e.n.

Discul are aproximativ 14 cm în diametru şi este acoperit pe ambele părţi cu simboluri. Limba de pe acest disc nu a fost niciodată tradusă complet, iar simbolurile nu fac parte din niciun alfabet cunoscut, modern sau antic. Unele simboluri, însă, se aseamănă cu limba veche din insula Minos, iar altele sunt similare hieroglifelor din siturile arheologice din Anatolia.

Potrivit cercetătorilor, discul este scris într-o limbă pierdută în istorie, atunci cand civilizatia minoica a disparut din motive necunoscute.

Scrisul a fost creat prin imprimarea pe lutul moale a unor caractere preformate, ceea ce înseamnă că este cel mai timpuriu exemplu de folosire a unui tipar mobil.

Cele 45 de simboluri diferite reprezentate pe disc par a fi fost încrustate individual (deși unele simboluri de același fel par să fi fost făcute cu ștampile diferite), după care discul a fost trecut prin foc.

De asemenea, unele simboluri conțin indicii că ar fi fost șterse și apoi pe disc s-a încrustat din nou același simbol sau unul diferit.

Pe disc apar 242 de imprimări individuale, divizate prin linii verticale în 61 de grupuri. 45 dintre semne sunt diferite, incluzând imagini ale unor bărbaţi care aleargă, coroane din pene, femei, copii, animale, păsări, insecte, unelte, arme, plante… Unul sau două dintre aceste simboluri seamănă vag cu hieroglifele cretane folosite de la începutul până la mijlocul celui de-al doilea mileniu î.Hr.

Discul din Phaistos, un mister antic încifrat într-o limbă dispărută

Pe lângă simboluri, pe discul din Phaistos se află și liniuțe și linii punctate.

Acestea par a fi făcute manual și apar întotdeauna la stânga simbolurilor dintr-un grup demarcat de liniile verticale. Însă liniuțele nu sunt prezente la fiecare grup.

Mesajul secret de pe Discul din Phaistos

După ce a studiat Discul lui Phasitos timp de 30 de ani, Gareth Owens, un lingvist si arheolog la Institutul Tehnologic din Creta, a afirmat ca, in principiu, cheia pentru a descifra secretele obiectului vechi de 4.000 de ani, il reprezinta Astarte, zeita minoica iubirii.

Discul din Phaistos, un mister antic încifrat într-o limbă dispărută

Potrivit acestuia, Discul lui Phaistos contine un text religios despre o „zeita mama insarcinata”, care sta in fata lui Astarte.

Ownes si echipa sa au comparat ceea ce se cunoaste despre cele doua limbi minoice, cunoscute sub numele de Linear A si B, cu altele, din familia indo-europeana. Arheologul sustine ca Discul este dedicat, o parte zeitei mama, iar cealalta lui Astarte.

 

„Citim discul din Phaistos cu valorile vocale ale limbii liniare B, din insula Minos, dar şi cu ajutorul lingvisticii comparative. Comparăm simbolurile cu alte limbi similare din familia indo-europeană. Cu toate astea, citirea discului nu înseamnă şi înţelegerea lui”, a declarat Owens.

Potrivit descoperirilor actuale, discul ar conţine un text religios dedicat unei zeiţe însărcinate, care ia forma lui Astarte, zeiţa Dragostei.

„Nu sunt îndoieli, vorbim despre un text religios. Este clar din comparaţia pe care am făcut-o cu alte cuvinte religioase din inscripţii găsite în Creta. Avem cuvinte identice. Cred că discul este un imn pentru Astarte, deoarece cuvinte de pe disc au fost găsite şi la locuri unde se făceau ofrande pentru zei”, a mai completat Gareth Owens.

Misterul Balkanatolia! Un continent pierdut în istorie, descoperit sub România

Comoara lui Decebal! Misterul tezaurului regelui dac, neelucidat

Misterul Triunghiului Bermudelor, elucidat? Ce a descoperit un savant rus