Misterul Triunghiului Bermudelor, elucidat? Ce a descoperit un savant rus

Data: 8/02/2022 | Autor: .

Triunghiul Bermudelor

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova afirmă că au elucidat misterul Triunghiului Bermudelor. Experţii afirmă că fenomenul este unul similar cu celebrele cratere din Siberia.

Triunghiul Bermudelor este un perimetru in Oceanul Atlantic, intre Insulele Bermude, Porto Rico si Fort Lauderdale, unde, de-a lungul timpului, vapoare, ambarcatiuni usoare si chiar avioane au disparut fara urma.

Din anii 1800 şi până în prezent, peste 50 de nave şi 20 de aeronave ar fi dispărut în celebrul Triunghi al Bermudelor, aflat în Oceanul Atlantic.

Până nu demult, ştiinţa n-a putut explica ce s-a întâmplat cu acestea. S-a speculat că ar fi vorba de  nişte furtuni devastatoare şi chiar că ar fi fost un portal către altă lume.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova cred că au găsit explicaţia ştiinţifică pentru fenomenele neobişnuite din Triunghiul Bermudelor.

Ei cred că, la fel ca in cazul fenomenelor de tip „pingo” sau hidrolacolit din Siberia, in subsolul marin din Triunghiul Bermudelor exista mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urca spre suprafata oceanului si produc pierderea flotabilitatii ambarcatiunilor aflate in trecere prin zona respectiva. De asemenea, cand ajung in atmosfera, aceste gaze pot produce pierderea portantei aeronavelor care zboara pe acolo.

Fenomenul Triunghiul Bermudelor

Fenomenul „Triunghiul Bermudelor este un efect al reactiilor hidratilor de gaze naturale” (asa cum este hidratul de metan), sustine omul de stiinta rus Igor Ieltov pentru publicatia The Siberian Times.

„Hidratii de gaze) incep sa se descompuna activ, gheata metanica trecand in forma gazoasa. Aceasta reactie se produce rapid, ca o avalansa sau ca o reactie nucleara, eliberand volume uriase de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge sa para ca fierbe, iar vapoarele se scufunda pentru ca-si pierd flotabilitatea. Acelasi fenomen duce si la suprasaturarea anumitor portiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulente atmosferice si prabusirea aparatelor de zbor”, a explicat el.

Triunghiul Bermudelor. Nava SS Cotopaxi, descoperită după aproape 100 de ani

Ce sunt hidratii de gaze naturale?

Hidratii de gaze naturale sunt amestecuri inghetate de apa si gaz, in special de metan (hidratul de metan). Astfel de amestecuri se gasesc in permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum si in subsolul unor zone ale oceanului. In perioada recenta trei cratere gigantice, rezultate in urma unor fenomene de tip „pingo”, au aparut in peninsulele siberiene Iamal si Taimir, in urma degajari explozive ale unor astfel de acumulari de gaze.

Vladimir Potapov, coleg cu Ieltov, a afirmat, la randul sau, ca „principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidrati”.

„Am descoperit ca astfel de hidrati de gaze exista atat in stratul de profunzime, care in cazul peninsulei (Iamal) se afla la cateva sute de metri adancime, cat si in straturile superficiale ale solului”, a adaugat el. In cursul verii, acesti hidrati se topesc, iar gazele rabufnesc exploziv din subsol, la fel ca dopul unei sticle de sampanie, formand cratere.

Misterul celebrei nave ,,Endeavour”, elucidat! Pe urmele legendarului capitan James Cook

Misterul Zeelandia. Un continent vechi de 1 miliard de ani, scufundat în ocean