Mit vs. realitate. Folosim numai 10% din creier?

Data: 7/05/2013 | Autor: .

brainCu siguranta tuturor ne place ideea ca am putea deveni mai inteligenti si mai creativi, daca am cultiva si partile neutilizate ale creierului. Din pacate, Claudia Hammond, conferentiar psihologic, are niste vesti proaste pentru noi, relateaza Bbc.co.uk, citat de Financiarul

Este uimitor cat de multe mituri medicale exista, dar o parte a corpului pare sa atraga mai mult atentia, iar aceasta parte este creierul.

Un mit popular este reprezentat de ideea ca folosim doar 10% din creier.

Este o idee atractiva, deoarece sugereaza posibilitatea ca am putea sa devenim mult mai inteligenti, mai creativi si am putea avea mai mult succes, daca putem cultiva si restul de 90% din capacitatea creierului.
In primul rand este foarte important sa punem intrebarea: despre care 10% este vorba?

Daca este vorba despre 10% din regiunile cerebrale, ideea cade din start. Folosind o tehnica numita imagistica functionala prin rezonanta magnetica, neurocercetatorii pot aseza o persoana intr-un scaner si pot observa care regiuni cerebrale sunt activate atunci cand se gandeste sau face ceva. Un gest simplu, precum inclestarea mainii sau pronuntarea catorva cuvinte presupune utilizarea a mai mult de 10% din creier.

Chiar si atunci cand credem ca nu facem nimic, creierul lucreaza intens, fie ca este vorba despre controlarea functiilor de respiratie sau a ritmului cardiac, fie pentru a te gandi la lucrurile pe care trebuie sa le faci in ziua respectiva.

Daca este vorba despre 10% din celulele creierului, din nou aceasta idee nu este valabila. Atunci cand celulele nervoase sunt inactive, acestea fie se degenereaza si mor, fie sunt colonizate de alti neuroni din jur. Pur si simplu nu permitem celulelor noastre nervoase sa fie inutile sau lenese. Sunt prea importante pentru a nu face nimic, mai ales ca o cantitate enorma de resurse este folosita de creier.

brain2Asadar, cum poate o idee cu o baza psihologica si biologica aproape inexistenta sa fie atat de raspandita?

Este greu de identificat o sursa originala. In 1908, William James a mentionat ca “noi folosim doar o mica parte din resursele noastre mentale si fizice”, insa nu face referinta la niciun volum sau la o anumita cantitate.
Procentul de 10% a fost mentionat in prefata unei carti din 1936, scrisa de Dale Carnegie, iar alte persoane spun ca Albert Einstein a fost de fapt sursa mitului, insanu s-a gasit nicio referinta in arhivele existente. Asadar, se pare ca si aceasta idee este doar un mit.

O posibila varianta: doar 10% din creierul nostru face munca mai grea

Totusi, Hammond spune ca exista alte doua fenomene care ar fi putut contribui la formarea mitului.

Noua zecimi din celulele cerebrale sunt supranumite celule gliale. Acestea sunt celule de sustinere, materia alba, care furnizeaza ajutor fizic si nutritional pentru celelalte 10 procente de celule, neuronii, care alcatuiesc materia cenusie, care se ocupa cu gandirea.

Asadar, este probabil ca oamenii sa fi auzit ca doar 10% din creierul nostru face munca mai grea si de aici au tras concluzia ca se pot cultiva si celulele gliale. Insa, acestea sunt un tip de celule complet diferit. Nu exista nicio posibilitate ca acestea sa se transforme brusc in neuroni, oferindu-ne o putere de gandire suplimentara.

Al doilea fenomen se refera la faptul ca exista un grup de pacienti foarte rar a caror scanari cerebrale dezvaluie ceva extraordinar. In 1908, John Lorber a mentionat in revista Science ca a intalnit pacienti care sufereau de hidrocefalee, aveau foarte putin tesut cerebral, si care puteau totusi sa functioneze.

Insa, aceasta constatare nu ne demonstreaza faptul ca putem folosi in plus creierul nostru, ci doar ideea ca aceste persoane s-au adaptat la circumstante extraordinare.

Aspectul cel mai intrigant al acestui mit este cat de dezamagiti sunt oamenii atunci cand le spui ca mitul nu este adevarat. Poate este cifra de 10% care este atat de atragatoare, deoarece fiind atat de redusa dezvolta perceptia unui potential urias de imbunatatire.

Cu totii ne-am dori sa fim mai buni. Si putem fi mai buni daca incercam. Dar, din pacate, daca descoperim portiunea neutilizata a creierului, nu ne va ajuta foarte mult in aceasta privinta.