Moment istoric in aviație. ZeroAvia a efectuat primul zbor cu un avion comercial cu hidrogen

Data: 1/10/2020 | Autor: .

ZeroAvia a finalizat primul zbor din lume cu un avion comercial alimentat cu hidrogen. Pe 23 septembrie 2020, un avion Piper din clasa M, cu șase locuri, despre care ZeroAvia spune că este acum cel mai mare avion alimentat cu hidrogen din lume, a decolat de pe pista companiei din Cranfield, Anglia, și a finalizat cu succes un zbor experimental.

Lansarea face parte din proiectul HyFlyer, dezvoltat de ZeroAvia, care vizează producerea unui sistem de propulsie hibrid care poate fi montat pe aeronavele convenționale și, mai târziu, pe noile aeronave.

Proiectul HyFlyer este finanțat de guvernul britanic prin intermediul programului Innovate UK și al programului Aerospace Technology Institute (ATI)).

ZeroAvia spune că tehnologia este scalabilă într-un timp scurt și  se așteaptă ca aeronave cu 10-20 de locuri să intre în funcțiune în trei ani, versiuni de 50-100 de locuri până în 2030 și un avion de 200 de locuri cu o gamă de peste 3.000 nm (5.555 km) până în 2040.

Potrivit ZeroAvia, următoarea și ultima etapă a proiectului de dezvoltare a avionului cu șase locuri este de a efectua un zbor cu emisii zero de 400 de mile de la un aerodrom din Insulele Orkney, la nord de Scoția – o distanță echivalentă cu cea de la Los Angeles la San Francisco sau de la Londra la Edinburgh.

ZeroAvia spune că noul grup propulsor cu hidrogen va reduce semnificativ costurile de operare, combustibil și întreținere.

Împreună cu grupul propulsor, compania a dezvoltat, de asemenea, Ecosistemul de Alimentare a Aeroportului cu Hidrogen (HARE) la Aeroportul Cranfield, o versiune pilot a infrastructurii pentru susținerea producției de hidrogen, stocare, realimentare și zbor.

Flying-V, primul avion cu aripi în formă de V, a efectuat primul zbor

„Este greu să exprimăm în cuvinte ce înseamnă acest lucru pentru echipa noastră, dar și pentru toți cei interesați de zborul cu emisii zero”, spune Val Miftakhov, CEO, ZeroAvia. „În timp ce unele aeronave experimentale au zburat folosind celule de combustibil cu hidrogen ca sursă de energie, dimensiunea acestui avion disponibil comercial arată că pasagerii plătitori ar putea urca într-un zbor cu adevărat cu emisii zero foarte curând.”

Deși ZeroAvia spune că clasa Piper M este cea mai mare aeronavă pe bază de hidrogen care a zburat, este posibil ca performanța să fie spulberată cât de curând. Companii precum Universal Hydrogen și Airbus dezvoltă proiecte de propulsie cu hidrogen pentru a alimenta viitoarele avioane.

Moment istoric în aviație. Cessna 208B Grand Caravan, primul avion electric, a efectuat zborul inaugural