Noi imagini spectaculoase cu Aurora Boreala, filmate de Agenţia Spaţială Europeană

Data: 25/09/2017 | Autor: .

Noi imagini spectaculoase cu Aurora Boreala, filmate de Agenţia Spaţială Europeană Agenţia Spaţială Europeană a difuzat un clip cu aurora boreală filmată din spaţiu. Imaginile au fost captate de astronautul Paolo Nespoli în momentul trecerii prin emisfera nordică.

Aurora boreala  este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, dupăJames Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.

Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deși poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.