Elon Musk pregăteşte colonizarea Lunii, primul pas spre misiunea către Marte

Data: 29/09/2017 | Autor: .

Elon Musk pregăteşte colonizarea Lunii, primul pas spre misiunea către MarteElon Musk, CEO-ul SpaceX, a lansat pe Twitter primele imagini cu proiectul ambiţios de colonizare a Lunii, pe care îl va prezenta, cel mai probabil astăzi, la International Aeronautical Congress din Adelaide, Australia, relatează GadgetReport.ro

Imaginile, care poartă titlul “Moon Base Alpha,” arată racheta Interplanetary Transport System şi prima bază pe care SpaceX vrea să o construiască pe Lună.

Pentru Elon Musk, baza de pe Lună ar urma să fie doar primul pas către colonizarea planetei Marte, adevărata sa miză, dovadă că, în mesajul de pe Twitter a prezentat şi o imagine cu viitorul ,,oraş marţian” la care visează.

Puteţi vedea, în direct, planurile lui Musk pe acest LINK

Luna este singurul obiect extraterestru pe care omul a reușit să aterizeze. NASA a început cu o misiune în 1968 cu Apollo 8 și cu altele între 1969 și 1972, cu Apollo 11. Aceste misiuni au adus peste 380 de Kg de roci lunare, ce au ajutat la dezvoltarea înțelegerii originii geologice a Lunii (se crede că s-au format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani într-un impact cu Terra), a structurii interne și a istoriei sale.

După misiunea lui Apollo 17 din 1972, Luna a fost vizitată numai de sonde fără personal. Din 2004, Japonia, China, India, Statele Unite ale Americii și Agenția Spațială Europeană au trimis sonde pe Lună. Rezultatul misiunilor a dus la confirmarea descoperirii apei lunare înghețate în craterele umbrite de la poli și legate în regolitul lunar.

Viitoarele misiuni spațiale cu personal omenesc sunt deja planificate. GadgetReport.ro relata, recent, ca 200 de cercetători, ingineri şi experţi în diverse industrii, reuniţi sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au ajuns la concluzia că o colonizare a Lunii va deveni posibilă în următorii 20 de ani.

Colonizarea Lunii ar urma să aibă loc până în 2030, oamenii urmând să locuiască pe satelitul natural al Pământului într-un complex de clădiri construite la imprimantele 3D.

„Strategia spaţială a ESA are drept obiectiv prioritar realizarea primelor colonii lunare pe Lună, un fel de escală către drumul spre Marte”, a declarat expertul NASA Laurini Kathy, citată de GadgetReport.ro

“Suntem pe drumul cel bun. Ne mobilizăm toate capacităţile pentru a permite Europei să trimită oameni care să exploreze Sistemul Solar”, a mai spus aceasta, potrivit ScienceAlert.com

NASA este foarte interesată de proiectul european, baza spaţială ESA urmând să reprezinte escala necesară către drumul spre Marte, planetă pe care americanii şi-au propus să o colonizeze.

Potrivit experţilor de la MIT, dacă baza lunară va deveni operaţională, astronauţii vor face o economie de 68% de combustibil, prin realimentarea de pe Lună.

Mai mult chiar, potrivit NexGen Space LLC, o companie de consultanţă care lucrează pentru NASA, dezvoltarea unei baze lunare va reduce costul călătoriilor spre Marte cu 10 miliarde de dolari pe an!

Moon Express moon-mining-556x304

CUM VA FI COLONIZATĂ LUNA

Potrivit planurilor ESA, începând din 2020 vor fi trimişi pe Lună o serie de roboţi care vor începe construcţia facilităţilor bazei lunare.

Materialele de construcţii ar urma să fie realizate din solul lunar, amestecat cu o serie de compuşi, precum oxidul de magneziu. Mixtura respectivă va fi trecută printr-o uriaşă imprimantă 3D, la o cadenţă de 2 metri pe oră. Astfel că materialele necesare pentru construcţia unei clădiri ar urma să fie dezvoltate în maxim o săptămână.

După ce roboţii vor construi baza lunară, vor fi aduşi şi primii oameni care vor instala restul echipamentelor, pentru a face baza ESA funcţională.

ESA estimează că prima bază lunară va fi funcţională până în 2030.

Moon Express se pregăteşte de colonizare

Compania spaţială americană Moon Express a devenit, anul trecut, prima organizaţie privată din lume care a primit autorizaţia de a trimite o misiune către Lună.

Compania, înfiinţată de miliardarul Naveen Jain, cercetătorul IT Barney Pell şi omul de ştiinţă Bob Richards, va deveni, astfel, a patra entitate din istorie care va ateriza pe suprafaţa Lunii, după SUA, China şi Rusia.

Dacă va aseleniza, Moon Express va marca o nouă pagină în explorarea spaţiului, urmând să devină prima entitate privată care face acest lucru.

Moon Express a semnat un contract pentru cinci lansări cu compania Rocket Lab. Primele misiuni se vor desfăşura sub formă de test, fără echipaj uman. Acestea vor avea drept obiectiv aselenizarea în siguranţă a unui modulul robotizat şi testarea diferitelor sisteme de bord.

„Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra că putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci şi revenirea de pe Lună”, a declarat Bob Richards, co-fondator şi CEO al companiei Moon Express.
Misiunea Moon Express este menită să strângă date despre cele mai bune locuri unde s-ar putea construi mine pe Lună, în scopul extracţie de minerale.

Roca lunara contine in mare parte bazalt, rezultat din eruptii vulcanice, si minerale cum ar fi
plagioclase (tectosilicate) si olivina. Oamenii de stiinta estimeaza ca peste 50% din compozitia suprafetei Lunii ar contine minerale de silicat.

Dacă aselenizarea modulului MX-1 se va desfăşura fără probleme încă de la prima misiune, „am putea să căpătăm încredere şi să încercăm să aducem şi nişte mostre înapoi”, a spus Bob Richards, precizând că revenirea pe Pământ cu mostre de pe Lună reprezintă un obiectiv fixat pentru cea de-a treia misiune, dar poate fi încercat şi mai devreme în funcţie de modul în care decurg celelalte două misiuni.

Datele obtinute de sonde vor fi folosite pentru a alcatui o harta care sa arate locatiile cele mai potrivite pentru instalarea punctelor de extractie de minerale.

Moon Express şi Space X nu este singura companie privată interesată să ajungă pe Lună. Bigelow Aerospace a lansat, la rândul ei, un program prin care îşi propune să ducă oamenii pe Lună, unde să înfiinţeze baze permanente, în special cu scop turistic.
Şi fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, se gândeşte la colonizarea acesteia, prin intermediul companiei sale Blue Origin.

 

Steagurile SUA se dezintegrează pe Lună. Când vom mai ajunge pe satelitul natural al Pământului?