Oamenii ar putea locui pe orbita planetei Ceres. O inițiativă cu iz SF

Data: 25/01/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la Institutul Meteorologic Finlandez din Helsinki propun construirea unei mega-colonii formate din mii de structuri cilindrice care vor orbita planeta pitică Ceres. Primii coloniști umani ar putea începe să se îndrepte spre Ceres în următorii 15 ani.

Astrofizicianul Pekka Janhunen afirmă că descrie viziunea sa despre un „megasatelit“ format din mii de nave spațiale cilindrice, toate legate între ele într-un cadru în formă de disc care orbitează permanent Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Fiecare structură cilindrică ar putea găzdui peste 50.000 de oameni, susținând o atmosferă artificială și generând o gravitație asemănătoare Pământului prin forța centrifugă a propriei rotații, relatează livescience.com.

Fiecare cilindru ar putea găzdui lejer cam 57.000 de oameni. Noi cilindri ar putea fi adăugați pe marginile coloniei la nesfârșit, permițând astfel o expansiune aproape nelimitată.

„Suprafața lui Marte este mai mică decât cea a Pământului și, prin urmare, nu poate oferi spațiu pentru o expansiune semnificată a populației și a economiei”, spune Janhunen. Pe de altă parte, o colonie Ceres „este cultivabilă de la unul la milioane de habitate“.

Principalele caracteristici ale coloniei vor fi două oglinzi enorme din sticlă, înclinate la 45 de grade față de disc, pentru a reflecta suficientă lumină naturală în fiecare habitat. O parte din fiecare cilindru va fi dedicată culturilor și copacilor în creștere, plantați într-un pat de sol de 1,5 metri grosime, derivat din materii prime de pe Ceres.

Focus pe planeta Ceres

Astrofizicianul Pekka Janhunen spune că a ales planeta Ceres pentru că este bogată în azot, ceea ce ar fi crucial în dezvoltarea atmosferei așezării orbitante. În plus, coloniștii ar putea utiliza lifturi spațiale pentru a transfera materiile prime de pe planetă direct în habitatele lor.

Acest stil de viață orbital ar rezolva, de asemenea, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii de știință: impactul gravitației scăzute asupra sănătății.

„Îngrijorarea mea este că copiii dintr-o așezare pe Marte nu se vor dezvolta ca adulți sănătoși (în ceea ce privește mușchii și oasele) din cauza gravitației marțiene prea mici“, explică Janhunen.