Fosilele unui Titanozaur, cel mai mare dinozaur din istorie, descoperite în Argentina

Data: 22/01/2021 | Autor: .

Cercetătorii din Argentina au descoperit fosilele unui dinozaur gigantic. Experții cred că titanozaurul a fost una dintre cele mai mari creaturi care ar fi existat vreodată pe Pământ, relatează France24.

Fosilele, vechi de 98 de milioane de ani, au fost găsite de paleontologi în provincia Neuquén din Argentina, ascunse în depozite sedimentare groase, pe care cercetărorii le-au denumit „Formația Candeleros.

Săpăturile au fost scoase la iveală 24 de vertebre ale cozii și elemente din zona pelvisului și din cea pectorală.

”Este un dinozaur uriaș și ne așteptăm să găsim mai multe părți din scheletul lui în viitoarele sesiuni de teren, așa că vom putea spune cu încredere cât de mare era”, spune Alejandro Otero, paleontolog în Argentina, la Museo de La Plata.

Căutarea mai multor părți ale corpului, îngropate adânc în stâncă, continuă. Pentru oamenii de știință, adevăratele provocări vin odată cu descoperirea oaselor mai mari de femur sau humerus, care sunt utile în estimarea masei corpului unei creaturi dispărute de mult.

Titanozaurul cântărea 100 de tone

Experții spun că, deși mai sunt multe de cercetat, este sigur că vorbim despre una dintre cele mai mari creaturi de uscat care au trăit pe Terra. Se estimează că cei mai mari dinozauri cântăreau între 70 și 110 tone și aveau mai mult de 40 de metri lungime.

Titanozaurii au fost ultimul grup supraviețuitor de sauropode cu gât lung la momentul extincției de la sfârșitul Cretacicului.

Grupul include cele mai mari animale terestre despre care se știe că au existat, cum ar fi Patagotitan — estimat la o lungime de 37 m, cu o greutate de 69 tone și dinozaurii comparabili ca dimensiuni Argentinosaurus și Puertasaurus din aceeași regiune.

Titanoazurii au fost incluși în grupul dinozaurilor sauropozi pentru că aveau gâtul foarte lung, cozi lungi, capete mici (în raport cu restul corpului), si picioare foarte groase.

GadgetReport.ro TV. Titanozaur, cel mai mare dinozaur descoperit vreodată

Fosile de titanozauri au fost găsite pe toate continentele, în afara de Antarctica, însă cele mai mari exemplare (cele de peste 40 de tone) au fost descoperite în Patagonia.

În cercetarea publicată în publicația Cretaceous Research se spune că titanozaurul ar putea fi mai lung decât Patagotitan, o specie de dinozaur care a trăit acum 100 de milioane de ani și la care cele mai mari exemplare măsurau 37,2 metri lungime.

Estimările indică faptul că cele mai grele creaturi care au trăit pe uscat au fost dinozauri din familia Argentinosaurus la care cele mai mari exemplare aveau peste 40 de metri lungime și 110 tone greutate. Cei mai mari elefanți africani au în prezent o greutate de 9 tone.

În prezent, cel mai mare animal de pe Terra este balena albastră, cele mai mare exemplare având peste 29 metri lungime și 190 de tone greutate.

Povestea celui mai mare pește. Otodus Megalodon avea până la 15 metri lungime