Omul invizibil devine realitate! O invenţie SF, testată de cercetători

Omul invizibil devine realitate! O invenţie SF, testată de cercetători

O invenţie desprinsă parcă din filmele cu Harry Potter, care face oamenii invizibili, este pe cale să devină realitate. Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au reuşit să facă ca un obiect să pară plat pentru undele electromagnetice, relatează GadgetReport.ro

Cercetătorii britanici au inventat un material, botezat ,,nanocompozit mediu”, alcătuit din mai multe straturi de nanoparticule, fiecare strat având diferite încărcături electromagnetice.

Materialul permite undelor electromagnetice să lovească obiectul şi să treacă prin el fără să-l împrăştie, deghizându-l. Altfel spus, ,,ascunde” obiectele de undele electromagnetice.

,,Am demonstrat posibilitatea utilizării nanocompuşilor pentru controlarea propagării undelor de suprafaţă prin fabricarea aditivilor. Cel mai important, descoperirea poate fi aplicată pentru alte fenomene fizice, cum ar fi undele acustice. De aceea, considerăm că munca noastră are un impact important asupra industriei”, a explicat Luigi La Spada, de la Universitatea Queen Mary din Londra, citat de Science Alert.

InvisCloakHeader_1024Şi americanii lucrează la o invenţie care face omul invizibil! Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au dezvoltat un dispozitiv de camuflare similar cu cel al britanicilor, despre care GadgetReport.ro a relatat, la vremea respectivă.

Experţii s-au inspirat din tehnicile de camuflaj folosite de caracatiţe şi calamari.

Materialul dezvoltat de oamenii de ştiinţă este realizat dintr-o reţea de celule care conţin o vopsea termosensibilă, capabilă să îşi schimbe culoarea.

Stratul inferior include o serie de senzori fotosensibili, care detectează schimbările privind intensitatea luminii, iar cel exterior foloseşte un pigment termosensibil, care îşi schimbă culoarea din negru în total transparent la exact 47 de grade Celsius.
„Pentru moment, tehnologia funcţionează doar în alb şi negru, însă lucrăm la extinderea la tot spectrul de culori”, a declarat profesorul John Rogers.

„Animale marine precum caracatiţele, sepiile şi calamarii folosesc un mecanism de camuflare în trei straturi aflat în pielea acestora. Stratul superior conţine culorile, cel de mijloc controlează schimbarea cromatică, iar stratul inferior „simte” modelele din mediul înconjurător care trebuie reproduse”, a mai spus expertul.

„Este primul sistem complet, perfect funcţional de acest fel din lume. Arată ca o foaie de hârtie”, a declarat profesorul John Rogers pentru BBC News.

„Nu este nici pe departe gata să fie folosit de armată sau în alt domeniu. Este însă un punct de început pentru cercetarea în acest domeniu astfel încât să dobândim experinţa necesară construirii unor sisteme care pot îndeplini această funcţie”, a mai declarat autorul studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).