„Pe aripile vântului”, retras de pe platforma HBO Max

Data: 10/06/2020 | Autor: .

„Pe aripile vântului”, retras de pe platforma HBO Max

Celebrul film „Pe aripile vântului” a fost retras de pe platforma HBO Max. Decizia HBO vine ca răspuns la protestele contra rasismului.  Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist

Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său „fără explicaţie şi fără o denunţare, această reprezentare ar fi iresponsabilă”.

„Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”, a comentat, marţi, pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.

Lansat în 1939, „Pe aripile vântului” este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist. Filmul de 4 ore prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi.

 

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări foarte organizate în fostele state confederale, care şi-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună.

Ideologia „cauzei pierdute” susţinea că statele din Sud s-au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord, şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric.

„Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 miliarde de dolari.

De asemenea, comedia „Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox, ca urmare a criticilor la adresa unor personaje. Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie – „Come Fly With Me”.

BBC şi Britbox au renunţat luni la „Mica Britanie”. Ambele platforme au spus că „timpurile s-au schimbat” de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.