O planta de 30.000 ani, adusa la viata. Urmeaza dinozaurii?

Data: 25/06/2018 | Autor: .

Cercetorii de la Institutul de Biofizica din Rusia au reusit sa germineze o samanta de floare care provine din Epoca de Gheata, de acum 30.000 de ani.O planta de 30.000 ani, adusa la viata. Urmeaza dinozaurii?

Samanta plantei denumita stiintific “Silene stenophylla” a fost gasita in mostrele din permafrost din Siberia, pe malurile fluviului Kolama, in apropiere de un sit paleontologic foarte bogat in fosile de mamuti, relateaza BBC.  Silene stenophylla este o ruda a plantei gusa-porumbelului (Silene vulgaris) din flora Romaniei.

Odata cu samanta de floare, au mai fost aduse la suprafata radacini de plante, fructe si alte elemente vegetale.

„Toate acestea au fost descoperite la adancimi care variau intre 20-40 metri fata de suprafata actuala a solului, fiind depozitate in straturi de sol care mai contineau resturi fosile de mamuti, rinoceri lanosi, bizoni, cai salbatici, cerbi, precum si resturi fosilizate de plante. Prezenta unor straturi verticale de gheata demonstreaza ca toate aceste resturi, inclusiv semintele de Silene stenophylla, s-au aflat permanent in stare inghetata”, a declarat profesorul David Gilichinsky, coordonatorul echipei de experti.

Expertul rus a declarat ca  tesutul celulelor semintelor din Ice Age contine mari cantitati de sucroza, care avea rolul de „hrana” pentru viitoarele plante. Interesant este si ca intre planta din Epoca de Gheata si cea din prezent exista cateva diferente care, spun expertii, ne vor ajuta sa intelegem mai bine modul in care a evoluat viata pe Pamant.

Precedentul record privind germinatia unei plante stravechi il detinea o samanta  de acum 2000 de ani, gasita in Masada-Israel.

„Acesta este de departe cel mai extraordinar exemplu de longevitate descoperit pana in prezent lin lumea vie”, a declarat Robin Probert, directorul departamentului de conservare din cadrul celebrei UK’s Millenium Seed Bank.

Daca cercetatorii au reusit sa aduca la viata o planta, de ce n-ar reusi si cu animalele din vechime? De ce nu dinozaurii sau alte mamifere de mult disparute? Totul tine de ADN si de evolutia tehnologica.