Primele imagini din vizita sefului Google in Coreea de Nord

Data: 9/01/2013 | Autor: .

Google

Eric Schmidt, executive chairman al Google, se afla de cateva zile intr-o vizita misterioasa in Coreea de Nord alaturi de fostul guvernator al statului americanNew Mexico, Bill Richardson. Desi motivele vizitei nu sunt clare, presa americana a reusit sa publice imagini din vizita lui Schmidt.

Seful Google a vizitat universitatea Kim-Ir-Sen din Phenian pentru a vedea felul in care studentii acceseaza informatii online. Un student i-a aratat lui Schmidt cum foloseste un calculator HP pentru a accesa informatii de pe site-ul universitatii Cornell, sau pagini ca Google si Wikipedia. Potrivit unui oficial nord-coreean, universitatea a inaugurat laboratorul de calculatoare in 2010, iar acesta are acces nelimitat la internet.

Eric Schmidt takes photographs as he tours a computer lab at Kim Il-sung university in Pyongyang

Coreea de Nord este unul dintre cele mai inchise state din lume. Desi fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il se declara un expert in internet, doar cateva mii de persoane din tara au acces la retea, in timp ce restul populatiei ce detine un calculator poate accesa doar un intranet national supravegheat de Cenzura si plin de materiale de propaganda.

Cu toate acestea, liderii nord-coreeni au avut in ultima vreme mai multe tentative de a „prinde trenul” in ceea ce priveste tehnologia. Televiziunea nationala anunta in toamna anului trecut lansarea primei tablete construita in totalitate cu tehnologie realizata de expertii comunisti. Tableta, realizata de Chosun Computer si care poarta numele Samjiyon, a fost prezentata de televiziunea nationala din Phenian care s-a laudat cu noua “cucerire” tehnologica , o dovada a progresului facut de Coreea de Nord.

Cu toate acestea, exista indicii serioase care sugereaza ca noile „cureriri tehnologice” nord coreene sunt de fapt produse de vecinii chinezi. Mai multe detalii, aici.