Primul drum solar din lume, inaugurat în Franţa

Primul drum solar din lume, inaugurat în Franţa

Într-o localitate din Normandia, Tourouvre-au-Perche, a fost inaugurat primul drum solar din lume. Acesta este realizat din panouri solare speciale care permit circulaţia automobilelor în condiţii optime şi înmagazinează energia emisă de razele solare, relatează GadgetReport.ro

Primul drum solar din lume a fost dezvoltat în scop experimental de autorităţile franceze, pentru a testa viabilitatea acestei soluţii pentru producerea de energie electrică. Drumul, lung de un kilometru, a fost realizat din 30.000 de metri pătraţi de panouri solare şi a costat 5,2 milione de dolari.

Pe lângă captarea luminii solare şi transformarea acesteia în energie, drumul este prevăzut şi cu o serie de senzori speciali care analizează traficul rutier.

Fiind primul drum solar din lume, costul de producţie a fost pe măsura inovaţiei. Specialiştii estimează că investiţia în acest tip de drumuri va scădea pe măsură ce vor fi dezvoltate capacităţi de producţie.

Autorităţile franceze vor să realizeze 1000 de kilometri de drumuri solare.

GadgetReport.ro relata, anterior, despre o altă invenţie în acest domeniu – asfaltul care se repară singur.

Într-un raport care analizează tendinţele în industria construcţiilor până în 2050, experţii de la Arup au lansat ideea unui asfalt inteligent, un material auto-reparator care ar produce o bacterie capabilă să umple crăpăturile din drumuri atunci când acestea se deteriorează.

 

În plus, autostrăzile vor fi marcate cu o vopsea sensibilă care va genera avertismente privind prezenţa poleiului şi zăpezii.
Raportul mai sugerează că sistemele avansate de comunicaţii vor face maşinile „conştiente” de situaţia din trafic, vreme şi măsurile de siguranţă.

https://gadgetreport.ro/media/gadgetreport-ro-tv-asfaltul-care-se-repara-singur/